
Champagnekøler
Den overdådige champagnekøler var en gave til Christian 9. og dronning Louise ved deres guldbryllup i maj 1892 fra deres datter Dagmar og hendes mand, kejser Aleksandr 3.
Fabergékammeret er lille, mørkt og næsten hemmelighedsfuldt, men lad dig endelig ikke narre af den grund. I det smukke rum kan du se nogle af vores helt enestående genstande – som for eksempel Hønen og Guldægget, de smukke kæder med påskeæg og en gigantisk champagnekøler i forgyldt sølv.
En relation som for alvor tog fart da Prinsesse Dagmar, datter af Christian 9. og Dronning Louise, blev gift med den senere Kejser Alexandr 3. af Rusland i 1866.
Prinsesse Dagmar og hendes mand havde en tæt relation til hendes forældre i Danmark.
Gennem talrige foræringer fik den danske kongefamilie med tiden skabt en unik samling af skatte fra tidens eftertragtede russiske hofjuveler, Peter Carl Fabergé. Senere er samlingen blevet suppleret med en række genstande fra Dronning Alexandrine, hvis mor var russisk født storfyrstinde.
Der er så mange genstande fra den russiske hofjuveler, der i dag er bevaret, at vi her på museet har viet hele dette smukke rum til nogle af disse enestående genstande.
Står du fysisk på museet, kan du beundre de enestående genstande og læse mere om dem herunder.
Vær opmærksom på, at disse beskrivelser er korte og oftest uden billeder. De fungerer som en ekstra ressource for dem, der ønsker mere viden om hver enkelt genstand, såsom hvem der har skabt dem, deres oprindelse og betydning.
Fabergé, værkfører M. Perkhin, Skt. Petersborg 1890’erne. Tilhører H.K.H. Prinsesse Benedikte. Bordlighter i bowenit med form som et aflangt æg. Æggets nedre del er sat i et lille stativ i guld, hvor en omkransende ring, diamantbesatte bånd og fire guirlander mødes i firkantede guldindfatninger med hver en rubin. Ægget står på fire støbte hjorteklove – et legende indfald, som er typisk for Fabergé.
Fabergé, værkfører A. Holmström, Skt. Petersborg 1896. Diamantbesat broche med form som den russiske kejserkrone, udført i atten eksemplarer i anledning af Nikolaj 2.s kroning i Moskva 1896. Givet til alle daværende storfyrstinder af Rusland, heriblandt storfyrstinde Anastasia, som gav denne broche videre til sin datter, dronning Alexandrine. Der kendes i dag kun til to andre bevarede kroningsbrocher. Brochen er testamenteret til Kongernes Samling af dronning Alexandrines barnebarn, prinsesse Elisabeth (1935-2018).