Bjørn Nørgaards gobeliner

1000 års danmarkshistorie

I Riddersalen på Christiansborg Slot er væggene prydet med 1000 års vævet danmarkshistorie fra vikingetiden til i dag. Gå på opdagelse blandt konger, dronninger, krigsslag, kunstneriske referencer, berømte personer, særlige begivenheder, dyr, planter og meget mere fra vores fælles, danske historie.

I 1990 fyldte H.M. Dronning Margrethe 50 år. I fødselsdagsgave modtog Dronningen 17 nye gobeliner til Riddersalen på Christiansborg Slot fra det danske erhvervsliv. Gobelinerne er designet af den danske kunstner, Bjørn Nørgaard. Hans opgave var at fortælle 1000 års danmarkshistorie med udgangspunkt i den danske kongerække. Derfor vrimler det med konger på væggene i Riddersalen i dag – men også meget andet.

Gobelinernes tilblivelse

Følg gobelinernes vej fra arbejdet begyndte til de kom op at hænge i Riddersalen

1988

Idéen opstår
Ved et privat middagsselskab med H.M. Dronning Margrethe 2. som deltager, opstår ideen om at få skabt nye gobeliner til Riddersalen på Christiansborg Slot – nærmest tilfældigt. Idéen vokser ud af et ønske om et nutidigt kunstværk til salens udsmykning.

1989

Arbejdet begynder
Bjørn Nørgaard er valgt som kunstneren bag projektet. Man begynder arbejdet med hans første færdiggjorte skitser på de to franske gobelinmanufakturer, les Gobelins og Beauvais.

1990

Dronningens fødselsdag
16. april 1990 fylder H.M. Dronning Margrethe 50 år. De nye gobeliner er Dronningens fødselsdagsgave fra dansk erhvervsliv, som finansierer projektet.

1990

Kontrakten bliver underskrevet
Underskrifterne bliver sat på kontrakten, som fastlægger, at der skal væves 11 tæpper i løbet af de næste ca. 9 år.

1993

Den første gobelin er færdig
Ældre Middelalder er færdig som den første gobelin. Den bliver klippet af væven af Dronning Margrethe II d. 26. maj 1993 i Paris.

1995

Ordren bliver udvidet
Kontrakten får en tilføjelse og ordren bliver endnu større. Der skal også væves 6 smalle gobeliner, kaldet mellemstykker, til at hænge mellem vinduerne i Riddersalen.

1999

Den sidste gobelin er færdig
Yngre Glücksborgere er færdig som den sidste gobelin. Den bliver klippet af væven af daværende Kronprins Frederik d. 17. maj 1999 i Paris.

2000

Gobelinerne bliver hængt op
I april 2000 er alle 17 gobeliner færdige og klar til at blive hængt op i Riddersalen på Christiansborg Slot. Salens udsmykning er nu fuldendt med et nutidigt kunstværk.
Gobelinen "Nutiden"
Gobelinen "Nutiden"

"Nutiden" er gobelinen, hvor H.M. Dronning Margrethe 2. selv spiller hovedrollen. Sammen med Prins Henrik står Dronningen midt i den danske natur.

Eva og Adam?

Selve hovedmotivet leder tankerne hen på historien om Adam og Eva. Det store træ i midten kunne være kundskabens træ fra Paradisets Have. Dronning Margrethe 2. står med et æble i hånden, som hun rækker frem mod Prinsgemalen, og til højre for Dronningens ansigt snor en slange sig om en gren. Det ser næsten ud som om, slangen hvisker noget i Dronning Margrethes øre.

Dronningen, der samlede nationen

Bjørn Nørgaard har fremstillet Dronning Margrethe med lange, smalle arme og store hænder. De store hænder er et symbol på magt – og Dronning Margrethe 2. var Danmarks regent, da gobelinerne blev skabt. De lange arme er et symbol på Dronningen som en regent, der kunne omfavne enhver i Danmark. Regenten, der var nationens samlingspunkt i over 50 år på tronen.

Vidste du?

Før Bjørn Nørgaards gobeliner blev hængt op i Riddersalen på Christiansborg Slot, hang der en gobelinserie, som viser Christian 5. og hans sejre i Skånske Krig i 1600-tallet. De gobeliner kan i dag ses i Riddersalen på Rosenborg Slot.

Vidste du?

I løbet af 1990’erne, hvor gobelinerne blev skabt, arbejdede ca. 60 vævere på projektet.

Vidste du?

Som tommelfingerregel har det taget 1 væver 1 år at væve 1 kvm2 gobelin.

Vidste du?

Det eneste sted Dronning Margrethe 2. har fået lavet en ændring er på mellemstykket med Noahs Ark. Dronningen fik ændret et pingvinpar til et søpapegøjepar, som kunne repræsentere Færøerne. Der var nemlig også et isbjørnepar for Grønland.

Vidste du?

Der er brugt ca. 120 forskellige farvenuancer i alle 17 gobeliner.

Vidste du?

De massive vægtæpper er skabt af tynde uld- og silketråde. Der er brugt ca. 4,5 tråde pr. centimeter.

Vidste du?

Den gobelin, der tog længst tid at væve, er "Vikingetiden". Den blev vævet over 3451 dage af 8 vævere.

Vidste du?

"Fremtiden" tog kortest tid at producere. Den blev vævet over 850 dage af 2 vævere.

Gobelinen "Yngre Glücksborgere", der viser det 20. århundrede.
Gobelinen "Yngre Glücksborgere", der viser det 20. århundrede.