Kuppelsalen

Kuppelsalen er Fredensborg Slots centrale sal. Salen fungerer både som ramme om Kongehusets store fester og i det daglige som et forbindelsesrum i slottets indre, hvor man ofte passerer igennem for at komme fra rum til rum. Salen rummer dekorationer og udsmykning efter 1700-tallets forskrifter.

Kuppelsalen blev første gang taget i brug i 1722 og bliver stadig i dag ved særlige lejligheder brugt til større eller mindre gallamiddage i Kongehuset.

Kuppesalen i dag

Der er i Kuppelsalen 15 meter fra væg til væg i begge retninger, og salen er 225 m² og derfor større end de fleste danskeres samlede bolig. Ved særlige lejligheder i Kongehuset bliver der i Kuppelsalen dækket op til større eller mindre gallamiddage, og rummet kommer til sin ret som kongelig festsal. Rummet har ganske sparsomt med elektrisk lys. Der er en lysekrone i hvert hjørne samt elektrisk lys indlagt ved balustraden. Ved de kongelige gallamiddage oplyses rummet derfor også med levende lys.

Kuppelsalen, som Frederik 4. så den

Kuppelsalens loft ser stadig ud, som da Frederik 4. så det i 1722, hvor salen blev taget i brug for første gang. Loftets udtryk og farvesætning er nemlig i dag genskabt efter, hvordan det oprindeligt så ud, da slottet stod nyopført for over 300 år siden. De farvede røde og blå felter samt den detaljerede og naturtro stuk danner rammen om kuplen i midten af salens loft. Stukken har referencer til jagt og glæderne ved landlivet – helt i tråd med, at Fredensborg er opført som et slot på landet.  

Vidste du...

  1. at Frederik 9. ridsede i glasruderne i loftet?

    Øverst i Kuppelsalens loft findes lanternen, hvor der alt for småt for det blotte øje findes nogle ord ridset ind i en af glasruderne af Frederik 9.

  2. at der er ridser både fra 1915 og 1916?

    Frederik 9. ridsede i glasruderne både i 1915 og 1916.

  3. at Kongen gjorde det, mens han trak frisk luft?

    Frederik 9. ridsede, at han var oppe i kuplen for at trække frisk luft og høre natuglen.

Signaturerne i vinduesruderne

Rundt på hele slottet
Rundt på hele slottet

Fredensborg Slot er kendt for at have mange inskriptioner ridset sirligt ind i vinduesruderne rundt omkring på hele slottet, og i Kuppelsalen er det ingen undtagelse.

I dag er det en tradition
I dag er det en tradition

I dag er det en tradition, at officielle gæster hos Kongefamilien på Fredensborg Slot ridser deres navne samt årstallet for deres besøg ind i en lille vinduesrude, der efterfølgende bliver placeret et sted på slottet.

Over 239 ruder med inskriptioner
Over 239 ruder med inskriptioner

På Christian 9. og Dronning Louises tid indførte man denne tradition, som stadig holdes i hævd. I dag findes der 239 ruder med inskriptioner på Fredensborg Slot.

Sågar i dørkarmene
Sågar i dørkarmene

I Kuppelsalen er der endda også ridset inskriptioner ind i dørkarmene. Én af de inskriptioner er fra juni 1866 og fortæller, at Prinsesse Dagmar, som var datter af Christian 9. og Dronning Louise, blev forlovet med Storfyrst Alexander af Rusland.

Vidne om et velbesøgt slot
Vidne om et velbesøgt slot

Kuppelsalen vidner dermed flere steder om de mange mennesker, der har opholdt sig på Fredensborg Slot i hundredvis af år.

Den bevidste fejl i gulvet

Gulvets sort-hvide marmorfliser er lagt i et omhyggeligt mønster, men lader man øjnene udforske gulvet, ses en konstrueret fejl i mønstret.

Perfekt uperfekt

Den italienske murermester Marcantonio Pelli har været ansvarlig for at lægge marmorgulvet – og det er ikke fordi, han har været sløset, at der er en fejl i mønsteret. Mønsteret er bygget op af sorte fliser lagt som stjerner blandt de hvide fliser, men en enkelt stjerne ser anderledes ud end de andre. Fejlen illustrerer tankegangen om, at kun Gud kunne skabe noget fejlfrit, men det kunne mennesket ikke. Skaberen var fuldkommen, men mennesket var fejlbarligt.

Brudevals på marmorgulvet

På det symbolske gulv i Kuppelsalen er der i tidernes løb danset adskillige brudevalse. I 1967 dansede den danske tronfølger Prinsesse Margrethe (2.) med sin ægtemand Prins Henrik på marmorgulvet. Knap fire årtier senere var det Kronprins Frederik (10.), som i 2004 dansede brudevals med Kronprinsesse Mary, mens hele landets øjne hvilede på dem.