Gobeliner til Koldinghus
I 2018 fejrede Koldinghus 750 år, og en donation fra Ny Carlsbergfondet muliggjorde 16 nye gobeliner skabt af fire samtidskunstnere. De kan opleves på Koldinghus i 2028.

I 2028 skal 16 nye gobeliner skabt af fire samtidskunstnere pryde væggene på Koldinghus. Udsmykningsopgaven er muliggjort af en generøs donation fra Ny Carlsbergfondet.
16 gobeliner til Koldinghus
I 2018 kunne Koldinghus fejre 750-års jubilæum, og en meget generøs donation fra Ny Carlsbergfondet muliggjorde en af Danmarkshistoriens største udsmykningsopgaver; 16 nye gobeliner af allerfineste kvalitet, skabt af fire samtidskunstnere, skulle pryde kongeborgens historiske sale.
Kirstine Roepstorff, Bjørn Nørgaard, Tal R og Alexander Tovborg blev valgt til opgaven og skabte 16 detaljerede “kartoner”, der fungerede som forlæg for gobelinerne. Tre af de fire store gobeliner vil være færdige i foråret 2025 fra de traditionsrige franske væverier Manufacture des Gobelins.
Kunstnerne har hver især taget afsæt i temaer som er udsprunget af Koldinghus som sted og historie. Temaerne er: Grænseborg (Kirstine Roepstorff), Kongeborg (Alexander Tovborg), Ruinen (Tal R) og Genopbygning (Bjørn Nørgaard).
Fra Paris til Koldinghus
15 af gobelinerne skal udstilles i Paris i 2025, inden de alle udstilles permanent i Dansesalen og Riddersalen på Koldinghus i 2028, når også Roepstorffs store gobelin er vævet helt færdig. Når gobelinerne flytter ind på Koldinghus, reetableres noget af den oprindelige sammenhæng mellem salene, der førhen var én stor sal.
Motivisk er gobelinerne også relateret til Koldinghus’ historie. Hver kunstner fortolker i storformat et tema, der er relateret til slottet i Kolding, om end det varierer i hvilket omfang temaerne folder sig ud konkret og symbolsk, da kunstnerne har haft fuldstændig kunstnerisk frihed ved udførelsen af opgaven.
Gobelinerne udføres af væverne 1:1 ud fra kunstnernes originale kartoner. I 2019 var kartonerne udstillet i de samme sale, inden de blev fragtet til Frankrig, hvor de nu fungerer som forlæg for vævernes arbejde under supervision af de fire danske kunstnerne.
Fra skitse til færdig gobelin
Mød kunstnerne bag Koldinghus Gobelinerne
Kunstnerne bag
De fire kunstnere har hver især med kunstnerisk frihed taget udgangspunkt i temaer som er udsprunget af Koldinghus som sted og historie. Det varierer derfor fra værk til værk, hvor konkret temaerne finder vej til de færdige billedfortællinger.
Dyk ned i gobelinvævningens historie
Gobelinerne kobler et nutidigt billedsprog med et traditionelt og historisk kunsthåndværk, der forudsætter tid og vedholden grundighed, og som trækker tråde helt tilbage til Ludvig 14.s tid.