Gobeliner til Koldinghus

I 2018 fejrede Koldinghus 750 år, og en donation fra Ny Carlsbergfondet muliggjorde 16 nye gobeliner skabt af fire samtidskunstnere. De kan opleves på Koldinghus i 2028.

©Lucas Morgand
Lokation
Koldinghus
Dato
2028

I 2028 skal 16 nye gobeliner skabt af fire samtidskunstnere pryde væggene på Koldinghus. Udsmykningsopgaven er muliggjort af en generøs donation fra Ny Carlsbergfondet.

16 gobeliner til Koldinghus

I 2018 kunne Koldinghus fejre 750-års jubilæum, og en meget generøs donation fra Ny Carlsbergfondet muliggjorde en af Danmarkshistoriens største udsmykningsopgaver; 16 nye gobeliner af allerfineste kvalitet, skabt af fire samtidskunstnere, skulle pryde kongeborgens historiske sale.

Kirstine Roepstorff, Bjørn Nørgaard, Tal R og Alexander Tovborg blev valgt til opgaven og skabte 16 detaljerede “kartoner”, der fungerede som forlæg for gobelinerne. Tre af de fire store gobeliner vil være færdige i foråret 2025 fra de traditionsrige franske væverier Manufacture des Gobelins.

Kunstnerne har hver især taget afsæt i temaer som er udsprunget af Koldinghus som sted og historie. Temaerne er: Grænseborg (Kirstine Roepstorff), Kongeborg (Alexander Tovborg), Ruinen (Tal R) og Genopbygning (Bjørn Nørgaard).

Fra Paris til Koldinghus

15 af gobelinerne skal udstilles i Paris i 2025, inden de alle udstilles permanent i Dansesalen og Riddersalen på Koldinghus i 2028, når også Roepstorffs store gobelin er vævet helt færdig. Når gobelinerne flytter ind på Koldinghus, reetableres noget af den oprindelige sammenhæng mellem salene, der førhen var én stor sal.

Motivisk er gobelinerne også relateret til Koldinghus’ historie. Hver kunstner fortolker i storformat et tema, der er relateret til slottet i Kolding, om end det varierer i hvilket omfang temaerne folder sig ud konkret og symbolsk, da kunstnerne har haft fuldstændig kunstnerisk frihed ved udførelsen af opgaven.

Gobelinerne udføres af væverne 1:1 ud fra kunstnernes originale kartoner. I 2019 var kartonerne udstillet i de samme sale, inden de blev fragtet til Frankrig, hvor de nu fungerer som forlæg for vævernes arbejde under supervision af de fire danske kunstnerne.

Fra skitse til færdig gobelin

Skitsen
Skitsen

Første skridt i væveprocessen er at kunstneren skaber en skitse, en såkaldt ”karton”, med det færdige motiv.

Karton monteres bag væven
Karton monteres bag væven

Kartonen sendes til væveriet, hvor den bliver monteret bag væven, således at væveren hele tiden kan se det motiv, der skal væves. Foto: © Lucas Morgand

Vævet fra bagsiden
Vævet fra bagsiden

Da væveren væver fra bagsiden, ses motivet via et fastmonteret spejl, således at den færdige gobelin bliver retvendt. Gobelinerne væves på lodrette og vandrette væve. Foto: © Lucas Morgand

Stående og liggende vævning
Stående og liggende vævning

På de tre værksteder, der fremstiller Koldinghus Gobelinerne, væves opretstående det ene sted og liggende de to andre steder. Foto: © Lucas Morgand

En tidskrævende proces
En tidskrævende proces

Gobelinvævning er tidskrævende. I gennemsnit kan en dygtigt væver væve en kvadratmeter om året. Til Koldinghus Gobelinerne skal der væves i alt 108 kvadratmeter svarende til 108 årsværk. Foto: © Lucas Morgand

108 m2 gobelinvævning
108 m2 gobelinvævning

I alt skal der produceres 108 m2, fordelt på fire store gobeliner, der hver måler 3 x 6 m, og tolv mellemstykker mellem salenes vinduer, de såkaldte entre fenêtres, der hver måler 1 x 3 m. Foto: © Lucas Morgand

En invitation til fordybelse og refleksion
En invitation til fordybelse og refleksion

I en tid hvor billeder og informationer flimrer og støjer i et hektisk tempo og konstant påkalder sig opmærksomhed, inviterer gobelinerne derimod til fordybelse, refleksion og en dvælen ved det stærkt sanselige håndværk. Foto: © Lucas Morgand

Mød kunstnerne bag Koldinghus Gobelinerne

Kunstnerne bag

De fire kunstnere har hver især med kunstnerisk frihed taget udgangspunkt i temaer som er udsprunget af Koldinghus som sted og historie. Det varierer derfor fra værk til værk, hvor konkret temaerne finder vej til de færdige billedfortællinger.

Kirstine Roepstorff (f. 1972) er uddannet på Det Kongelige Danske Kunstakademi i årene 1994 til 2001 og på Rutgers University, Mason School of Fine Arts, USA i 2000.

Kirstine Roepstorffs kunst er internationalt anerkendt og hendes værker er bl.a. at finde i den permanente udstilling på Museum of Modern Art i New York. I 2017 repræsenterede hun Danmark på den 57. internationale kunstbiennale i Venedig og i 2018 havde Roepstorff sine hidtil mest omfattende soloudstillinger på henholdsvis Trapholt i Kolding og Kunsthal Charlottenborg i København.

I sin kunst tager Kirstine Roepstorff ofte udgangspunkt i arbejdet med collagen og hendes værker – collage, maleri, skulptur – bevæger sig fra det hviskende og diskrete til det råbende og farvestrålende.

Alexander Tovborg (f. 1983) er uddannet på Det Kongelige Danske Kunstakademi i årene 2004 til 2010, og har desuden studeret på Staatliche Akademie der Bildenden Künste i Karlsruhe fra 2007 til 2009.

Alexander Tovborg har vist sine værker på adskillige soloudstillinger i både Danmark og udlandet. I 2013 skabte han en permanent udsmykning til Østre Landsret i København. En større udfoldelse af Tovborgs værker og praksis fandt sted på Kunsthal Charlottenborg i hans hidtil største soloudstilling i 2023.

Alexander Tovborgs værker trækker spor tilbage i tiden med deres abstrakte formsprog, referencer til orientalsk dekorationskunst, middelalderens billeder og med genkendelige, ofte religiøse eller historiske billedelementer.

Tal R (f. 1963) er uddannet på Det Kongelige Danske Kunstakademi i årene 1994 til 2000. Samtidig med at han gik på kunstakademiet var han i en periode gæsteprofessor på Kunstakademiet i Helsinki. Fra 2005-2014 var han professor ved Kunstakademie Düsseldorf i Düsseldorf. Allerede som elev på kunstakademiet udstillede Tal R på Louisiana Museum of Modern Art og siden har man kunne opleve hans værker på en lang række museer og samlinger verden over. Fra Art Institute of Chicago, Chicago; Centre Pompidou, Paris; Hammer Museum, Los Angeles; K11 Art Foundation, Hong Kong til Louisiana Museum of Modern Art, Humlebæk; Museum of Contemporary Art Kiasma, Helsinki; Moderna Museet, Stockholm og Statens Museum for Kunst (SMK) I København.

Tal R arbejder i sine værker intenst med både farve og komposition og han var central i det 21. århundredes unge maleri med sine ekspressive og kraftfulde billedfortællinger.

Bjørn Nørgaard (f. 1947) optages i 1964 på Den Eksperimenterende Kunstskole (Eks-Skolen) og udgør sammen med skolens andre kunstnere herefter et kraftcentrum for den eksperimenterende kunstscene i Danmark. I 1980 repræsenterer Bjørn Nørgaard sammen med Per Kirkeby Danmark på Venedig Biennalen og i 1985-94 bliver Nørgaard professor på Det Kongelige Danske Kunstakademi i København. I 1986 fungerer han desuden som gæsteprofessor ved Rijksakademiet i Amsterdam.

Bjørn Nørgaard foretrækker monumentalkunsten, fordi han tror på berettigelsen af en kunst, der kan få de mange i tale, påvirke og berige dem. Finkultur findes ikke for ham. Kunst er menneskeligt fælleseje og den mest enkle og direkte kommunikation mellem mennesker. Her går individet op i fællesskabet som i en højere enhed.

Kirstine Roepstorff
Kirstine Roepstorff
Alexander Tovborg
Alexander Tovborg
Tal R |  © Lucas Morgand
Tal R | © Lucas Morgand
Bjørn Nørgaard | © Direction artistique Spela Lenarcic
Bjørn Nørgaard | © Direction artistique Spela Lenarcic
Kunsthåndværket

Dyk ned i gobelinvævningens historie

Gobelinerne kobler et nutidigt billedsprog med et traditionelt og historisk kunsthåndværk, der forudsætter tid og vedholden grundighed, og som trækker tråde helt tilbage til Ludvig 14.s tid.

1662

Ludvig 14. åbner sit væveri
I 1662 tog den franske konge Ludvig 14. initiativ til at grundlægge en række virksomheder, der skulle forsyne hans slotte med det ypperste indenfor kunsthåndværk. En af disse virksomheder var ”Manufacture des Gobelins”, som skulle fremstille fornemme vægtapeter til kongens slotte, og siden er navnet gobelin blevet synonym for et vævet vægtapet. I virkeligheden dækker betegnelsen gobelin over et vægtapet vævet på Gobelinfabrikken i Paris, mens alle andre vævede tapeter kaldes vægtapeter. Foto: SMK OPEN
Ludvig 14. åbner sit væveri

1682

Christian 5. bestiller vægtapeter hos franske væverier
”Manufacture des Gobelins” eksisterer den dag i dag, som en del af virksomheden ”Mobilier national et manufactures des Gobelins, de Beauvais et de la Savonnerie”. Den danske forbindelse til de gamle franske væverier går helt tilbage til 1682, hvor Christian 5. bestiller en række vægtapeter hos de franske væverier.
Christian 5. bestiller vægtapeter hos franske væverier

1988

Bjørn Nørgaards gobeliner til H.M. Dronning Margrethe
I 1988 bliver Bjørn Nørgaard valgt til at skabe en serie af gobeliner i anledningen af H.M. Dronning Margrethe 2.s 50-års fødselsdag i 1990. Her var det igen de franske værksteder, der fik til opgave at væve gobelinserien, der i dag kan ses i Riddersalen på Christiansborg Slot. Foto: Rasmus Hjortshøj
Bjørn Nørgaards gobeliner til H.M. Dronning Margrethe

2000

Gobelinerne på plads på Christiansborg Slot
I 2000 kom Bjørn Nørgaards færdige gobeliner på plads i Riddersalen på Christiansborg Slot. Foto: Rasmus Hjortshøj
Gobelinerne på plads på Christiansborg Slot

2018

Nyt gobelinprojekt påbegyndes
I anledning af Koldinghus' 750-års jubilæum i 2018 påbegyndtes projektet med de 16 nye gobeliner til slottet. I forlængelse af gobelinerne på Christiansborg Slot var det oplagt, at ”Mobilier national et manufactures des Gobelins, de Beauvais et de la Savonnerie” blev valgt til at væve gobelinerne til Koldinghus. Foto: © Lucas Morgand
Nyt gobelinprojekt påbegyndes

2025

Det danske kongepar klipper Koldinghus-gobelinerne fra vævene i Paris
Tirsdag 1. april 2025 er H.M. Kong Frederik og H.M. Dronning Mary med til klippe Koldinghus-gobelinerne ned på det historiske gobelinværksted La Manufacture des Gobelins i Paris i forbindelse med statsbesøget.
Det danske kongepar klipper Koldinghus-gobelinerne fra vævene i Paris

2025

25-års jubilæum for gobelinerne på Christiansborg Slot
I 2025 er det 25 år siden, at H.M. Dronning Margrethe modtog Bjørn Nørgaards farverige gobeliner på Christiansborg Slot. Den Kongelige Samling fejrer det med en gobelinfestival, hvor gæster får gratis adgang til De Kongelige Repræsentationslokaler på slottet.
25-års jubilæum for gobelinerne på Christiansborg Slot

2028

De 16 nye gobeliner kommer til Koldinghus
i 2028 forventes de 16 nye gobeliner at skulle pryde væggene på Koldinghus. Foto: © Lucas Morgand
De 16 nye gobeliner kommer til Koldinghus

Projektet er muliggjort af en generøs donation fra Ny Carlsbergfondet