
I pragtudstillingen om Flora Danica-stellet på Koldinghus er det muligt at dykke ned i det storslåede stel og de fascinerende tanker og storpolitiske myter, som stellet gemmer på.
Verdens vildeste stel
Med 1.530 intakte dele er Flora Danica-stellet ikke alene verdens bedst bevarede pragt-stel fra 1700-tallet, men uden tvivl også verdens vildeste stel, når det kommer til pragt, myter og dekorationer. Stellet er med sine talrige steldele og sirlige gengivelser af den vilde danske botanik en helt central nøgle til forståelsen af oplysningstidens Danmark og er, ligesom de danske kronjuveler, endnu i dag i brug, når Kongehuset skal markere helt særlige begivenheder.
Fra bogværk til stel – Flora Danicas tilblivelse
I udstillingen udfoldes historien om det historiske stels tilblivelse, der hænger uløseligt sammen med bogværket Flora Danica. Verdens mest ambitiøse kortlægningsarbejde af vilde planter, der skulle komme til at strække sig over 122 år og i alt opliste 3.240 vækster i smukke kobberstik og præcise beskrivelser.
Netop dette prestigefyldte arbejde, der sigtede på at indsamle viden og skabe nytte af den vilde natur såvel som kaste glans over det enevældige styre, blev omkring 1789 sat til skue på porcelæn. Hvornår denne vilde idé opstod, hvem der fostrede den næste absurde tanke at dekorere porcelæn med vilde planter, og til hvem det prægtige service var tænkt, forbliver endnu den dag i dag et mysterium. For vores viden om pragtstellets opståen er lige så begrænset som myterne om stellet er mange.
Følg Flora Danicas udvikling fra oplysningsidé til kongeligt porcelæn i brug
Intet andet dansk service kan bryste sig af så lang en historie og været afsættet for historiske måltider som netop Flora Danica-stellet, der er og bliver verdens vildeste stel – i historie, myter og dekoration!
Anmeldelser
Planlæg dit besøg
Ønsker du at dykke yderligere ned i Flora Danica-universet? Læs mere her om vores rundvisninger og forskellige aktiviteter i forbindelse med udstillingen.
Særlige steldele
Tak til eksterne samarbejdspartnere
- Udstillingsdesign
- JAC studios
- Grafisk design
- Studio Atlant
- Lysdesign
- Fortheloveoflight
- Interaktivt design
- Dark Matters
- Inventar
- CPH Steel
- Medieinstallationer
- Taintec
- Serigraf
- Nina Hafstrøm Jensen
- Tekstil
- Georg Jensen Damask
- Alarm
- G4S
- En særlig tak til
- Statsinventarkommissionen, Georg Jensen Damask og Royal Copenhagen.