Frederik 10. – Konge af i morgen

Kom helt tæt på vigtige nedslagspunkter og temaer i H.M. Kong Frederik 10.s liv og se genstande, der kan knyttes direkte til de begivenheder og beslutninger, som har været med til at forme Kongen som menneske og regent.

Hasse Nielsen/Stine Heilmann/Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix
Lokation
Koldinghus
Dato
10. oktober 2024-21. april 2025

Udstillingen viser Danmarks konge gennem fotografier, genstande og malerier, der afspejler vigtige øjeblikke i hans liv. Se de genstande, der har formet ham som menneske og regent.

Tankerne bag udstillingen

Kongernes Samling formidler monarkiets historie gennem betydningsfulde begivenheder i Danmarkshistorien. Et af disse øjeblikke var proklamationen 14. januar 2024, hvor Danmark fik en ny konge, der vil forblive en del af nationens historie. Udstillingen ønsker at bringe gæster tættere på den nye monark og udforske hans baggrund samt vejen til tronen.

Udstillingen opfordrer besøgende til at reflektere over deres egne livsbeslutninger og betydningsfulde øjeblikke. Den er som et stort familie-fotoalbum, der guider gennem kongens liv med personlige genstande og fotografier.

Genstande som dåbskjolen, en bordklokke og en ternet skoletaske fortæller om kongens livshistorie. Udstillingen inkluderer også særlige genstande som en OL-fakkel og en grønlandsk dragt, der afspejler kongens forbindelse til forskellige dele af kongeriget.

Hver genstand repræsenterer en del af kongens personlige fortælling og viser, hvordan livets begivenheder har formet ham. Besøgende opfordres til at tænke tilbage på deres egne livsøjeblikke og overveje, hvilke genstande de selv ville vælge til en udstilling om deres liv.

Rollen som konge

Udstillingen understreger, hvordan vores handlinger og valg former os som mennesker. Som ældste søn af H.M. Dronning Margrethe har den kommende konge været forberedt på sin rolle gennem kongelige forpligtelser, men har også insisteret på at forblive menneskelig.

Denne udstilling præsenterer ikke blot en konges historie, men en fortælling om mod, vedholdenhed og engagement. Selvom der stadig er mange sider at udfylde i fotoalbummet, viser udstillingen de første kapitler af en konges liv og hans ønske om at ændre kursen sammen med sin dronning.

Aktiviteter i forbindelse med særudstillingen

Tag et gratis børnehæfte med i udstillingen eller klæd jer ud i flotte dragter

Barnets Blå Bog

Tag et gratis børnehæfte, når I besøger særudstillingen, og få en hyggelig tur rundt i udstillingen, mens I sammen udfylder jeres egen Blå Bog med inspiration fra Kongens liv. Hæftet er gratis og fås på dansk, tysk og engelsk.

Kongelig Udklædning

Klæd jer ud som kongelige i Det Kongelige Udklædningsværksted, hvor både børn og voksne kan prøve vores flotte dragter. Bliv klædt ud som konge, dronning eller noget helt tredje fra bl.a. renæssancen eller middelalderen.

Anmeldelser

En udstilling om en nulevende regent er et delikat forehavende, men det er lykkedes overmåde godt. (…) Udstillingen fungerer som en dannelsesroman, der viser, hvilket stof kong Frederik er gjort af, og at han meget vel kan komme til at fremstå som et nationalt pejlemærke for alt, hvad der hører engagerede mennesker til.
Hvis det lyder tørt (…), så tager du fejl. Udstillingen er et sandt eventyr, som er tilsat en masse dansk virkelighed og hverdag. (…) Udstillingen afsluttes meget passende med Frederiks sidste store folkelige begivenhed. Markeringen af tronskiftet. På en eller anden måde bliver det også udstillingens hovedattraktion. Det fungerer som udstillingens naturlige “største iagttagelses-stop”, som var det Louvres Mona Lisa.
Ved at vise de lange tv-klip tager udstillingen os helt tæt på kongen. Man fornemmer ham som menneske, hvilket understreges af de billeder, hvor han løber Royal Run, eller hvor han cykler af sted med to af sine børn på en ladcykel. Der er en glæde, varme og omsorg i de billeder, som er slående. Særligt når man har læst udstillingens indledende tekster, hvor man hører om en barndom med fjerne forældre, ensomhed, kejtethed og for megen afrettelse.
Hvad skal et museum? Hvad er fordelen ved en udstilling – ved siden af alle de mange andre fortællinger om kong Frederik i fjernsynet, i bøger, i avisernes mange spaltemillimeter? Rigtigt gættet: Det er, at den har genstandene. De objekter, der er nøje udvalgte til at fortælle den helt rigtige historie. Vi almindeligt dødelige undersåtter har ikke adgang til majestæten selv: Men vi rykker en lille bitte smule nærmere på Frederik, menneske og monark, når vi suger til os af relikviernes symbolkraft. Den tilstedeværelse in absentia har »Frederik 10. – konge af i morgen« et herligt og sikkert blik for.

Galleri

Udstillingen tegner igennem fotografier, genstande, videoklip, malerier og lyd et portræt af Danmarks nye konge.

Galleri

Blandt de udstillede genstande kan du bl.a. se Kongens gallauniform fra søværnet og H.M. Dronning Marys brudekjole.

Galleri

14. januar 2024 trådte H.M. Kong Frederik 10. ud på balkonen på Christiansborg Slot for at modtage sin proklamation. I lommen havde han talepapiret klar til den proklamationstale, der nu skulle leveres. Oplev netop dette talepapir i udstillingen.

Galleri

Bjælken med kælenavnet Maren, som Kongen gravede sig ind under i forbindelse med afslutningen af frømandsuddannelsen.