Hvad gør man ved en ruin?

Kig ind bag slottets facader og kom med en tur på loftet, hvor arkitekturen vidner om historien.

Lokation
Koldinghus
Dato
24. maj & 21. juni
Varighed
1,5 time
Pris
45 kr. + entré | Gratis for årskortholdere
Sprog
Dansk
Tilgængelighed
Rundvisningen er ikke egnet for gangbesværede, da den inkluderer en tur op ad mange trapper
Mere information

På Koldinghus har historiske begivenheder formet slottet gennem 750 år.

Det kan du opleve

I dag står slottet som et symbol på både fortidens ruiner og nutidens visioner. For hvad gør man ved en ruin? Skal den fjernes, stå uberørt, genopbygges eller restaureres?

Arkitekterne Inger & Johannes Exner besluttede sig for at "lade fortiden tale og nutiden leve", hvilket har påvirket den nuværende tilstand af Koldinghus. På denne rundvisning vil arkitekt Hanne Mette Pedersen give indsigt i Exner-parrets filosofi og deres arbejde.

Du får mulighed for at udforske loftet og se den imponerende tagkonstruktion på Koldinghus.

Om restaureringen

Den restaurering, som er gennemført under ledelse af arkitekterne Inger og Johannes Exner, bevarer ruinen som et stærkt virkende historisk monument. Ruinen er indkapslet og beskyttet af en ny arkitektur, der indrammer og understreger dens fortælleværdi. Det har været et princip, at ruinen berøres så lidt som muligt.

I erkendelse af ruinens medtagne forfatning er der i kælderen i syd- og østfløjene lagt nye fundamenter, hvorpå der er rejst en konstruktion af laminerede træsøjler, der bærer tag og etageadskillelser. Det manglende murparti mod syd og øst er udfyldt med en let trævæg ophængt i tagkonstruktionen og beklædt udvendigt med spåner af egetræ.

I restaureringen er bevidst arbejdet med materialer, der adskiller sig fra de materialer, som Christian 3. og Christian 4. anvendte. Konstruktionerne er udført i lamineret træ og stål, facader er udført i træ eller moderne murstensformater. Originale bygningsdele kan skelnes fra de dele, som er tilført ruinen gennem restaureringen.

​Koldinghus slotsruin er bevaret som en vigtig kilde til viden om slottets bygningshistorie. Restaureringen blev tildelt EUROPA NOSTRA-prisen i 1993.