Om os

Om Den Kongelige Samling

Den Kongelige Samling er en selvejende institution, der har formidlingsforpligtelsen på Amalienborgmuseet, Christiansborg Slot, Eremitageslottet, Fredensborg Slot, Koldinghus og Rosenborg Slot.

Den Kongelige Samlings historie

1670

Historien begynder med Rosenborg Slot
Efter Frederik 3. bliver det en fast tradition, at skiftende konger sørger for, at vigtige klædedragter efter deres død bliver sendt til opbevaring på Rosenborg Slot – hvilket bliver kernen i museets store samling af kongedragter.
Historien begynder med Rosenborg Slot

1720

Sidst beboet
Rosenborg Slot er sidst fast beboet omkring 1720, og i starten af 1800-tallet begynder man at overveje slottets videre funktion.
Sidst beboet

1834

Rosenborg Slot gøres til museum
I 1834 beslutter man at gøre Rosenborg Slot til et museum. Det bliver åbnet i 1838 for publikum, og i samme forbindelse bliver indholdet nyordnet og nu opstillet, så man kronologisk går gennem kongerækken – fra Christian 4.s tid og frem.
Rosenborg Slot gøres til museum

1854

En samling, der går i arv
I 1854 udgiver Frederik 7. en kongelig resolution, hvori han bestemmer, at de mange genstande ikke længere er kongelig privateje, men skal gå i arv fra monark til monark – og således bliver De Danske Kongers Kronologiske Samling altså oprettet. Det foregår stadig i dag på samme måde. Samlingen ejes af Kongen, som kan gøre brug af visse af genstandene, men ikke sælge eller give dem bort.
En samling, der går i arv

1965

Samlingen udvides på Amalienborg
I 1965 giver Frederik 9. en ny kongelig resolution, der åbner mulighed for, at samlingen på Rosenborg Slot med tiden kan udvides på Amalienborg. Det sker først i Christian IX's Palæ og siden i Christian VIII's Palæ, hvor Amalienborgmuseet åbner i 1994.
Samlingen udvides på Amalienborg

2021

Samlingen udvides yderligere
I 2021 overtager Den Kongelige Samling driften af Koldinghus. Selve genstandssamlingen bliver udskilt til Museum Kolding, mens Den Kongelige Samling overtager formidlingsvirksomheden på Koldinghus.
Samlingen udvides yderligere

2025

Christiansborg Slot, Eremitageslottet og Fredensborg Slot
Den Kongelige Samling overtager ved årsskiftet 2025 drift og formidling af De Kongelige Repræsentationslokaler, Ruinerne, Det Kongelige Festkøkken og De Kongelige Stalde på Christiansborg Slot, Eremitageslottet samt sommerrundvisningerne på Fredensborg Slot.
Christiansborg Slot, Eremitageslottet og Fredensborg Slot

Kontakt os

Klik her for at finde kontaktinformationer for Den Kongelige Samling.

Strategi og organisation

Læs mere om Den Kongelige Samlings strategi og organisationsstruktur.

Viden og forskning

Den Kongelig Samlings forskning tager udgangspunkt i konkrete problemstillinger, der understøtter et overordnet ønske om at bidrage til forståelsen af historiske og aktuelle sammenhænge mellem før og nu.

Job ved Den Kongelige Samling

Se vores ledige stillinger eller send en uopfordret ansøgning.

Presse

Har du forespørgsler vedrørende presse?

Støt Den Kongelige Samling

Ønsker du at støtte Den Kongelige Samlings bevarelse af monarkiets historie? Hvert bidrag, stort eller småt, er essentielt i vores arbejde som kulturinstitution. Klik her for at læse mere om, hvordan du kan bidrage.