Viden og forskning

Viden og forskning ved Den Kongelige Samling

Den Kongelige Samling er et statsanerkendt kulturhistorisk museum, hvis virkeområde er at fremstille en del af Danmarkshistorien fra Christian 4. til nutiden med udgangspunkt i malerier, møbler og andre genstande, som har tilknytning til den danske kongefamilie. Den Kongelige Samling har fem udstillingssteder: Amalienborgmuseet, Christiansborg Slot, Eremitageslottet, Koldinghus og Rosenborg Slot.

Den Kongelige Samlings forskning tager udgangspunkt i konkrete problemstillinger, der understøtter et overordnet ønske om at bidrage til forståelsen af historiske og aktuelle sammenhænge mellem før og nu – og på den måde kan bibringe nye forståelsesveje og kontekster at se vores verden og historie i.

Forskningsstrategi

I den nuværende strategiperiode fra 2024 til 2030 fokuserer Den Kongelige Samlings indsamling og forskning især på:

  • Kongelige ritualer og livets overgange  
  • Kongelig barndom 
  • Den kongelige krop: Iscenesættelse og selvpræsentation 
  • Gaven – storpolitik, national samhørighed og familiære relationer 
  • Den kongelige mæcen 

Forskningen inden for disse fem temaer finder sted med henblik på bevaring af kulturarven samt udviklingen og formidlingen af ny viden. Forskningen varetages af Den Kongelige Samlings faglige medarbejdere med forskningskompetencer.

For faglige medarbejdere med ønske om at forske er det muligt at søge om eksterne midler til opkvalificering efter nærmere aftale med nærmeste leder og forskningschefen.  

Den Kongelige Samlings forskningsaktiviteter er baseret på egne og eksterne samlinger, arkiver, biblioteker og andre kildegrupper, der kan belyse de givne emner – og museet formidler sine forskningsresultater både til den brede offentlighed og til forskningsmiljøer. Den Kongelige Samling samarbejder løbende med statslige og statsanerkendte museer både nationalt og internationalt, stiller sin samling og dokumentation til rådighed for andre forskningsmiljøer og gæsteforskere samt indgår i relevante, faglige netværk og forskningssamarbejder.