Bronzeværelset (rum 20, lukket)

Selvom bronzeværelset er et lille rum, er det smukke, forgyldte bronzestel, som du kan se herinde, både overdådigt og ekstraordinært.

En borddekoration, der er en konge værdig

Bronzestellet som borddekoration og museumsgenstand 

Det overdådige, forgyldte bronzestel, der fylder det meste af dette rum, er fra 1820’erne. Det blev i samtiden brugt som borddekoration ved store tafler - en mode, som stammede fra Napoleon 1.s kejserhof. Det var faktisk brygger Carl Jacobsen, der grundlagde det verdensberømte danske bryggeri Carlsberg, der i 1881 betalte for, at bronzestellet i dette rum kunne erhverves til museets samling, og værelset kunne indrettes til formålet. 

Hele tre bronzestel 

Bronzestellet her på Rosenborg Slot var en bryllupsgave fra Frederik 6. til datteren Caroline og hendes mand Arveprins Ferdinand, der var Christian 8.s bror. Frederik 6. og hans hustru Dronning Marie fik i alt otte børn, men kun to døtre overlevede forældrene. De resterende seks børn døde alle som helt små. Christian 8. var den næste i rækken til tronen, fordi han var søn af Christian 7.s halvbror, Arveprins Frederik. 

Frederik 6. gav også sin anden datter – Vilhelmine – et sæt, da hun blev gift med Frederik (7.). Dette stel findes i dag på Glücksborg Slot i Tyskland.   

Et lignende bronzestel med små udgaver af nogle af Bertel Thorvaldsens mest berømte marmorfigurer kan i dag ses Amalienborgmuseet i Christian VIII’s Palæ. 

Genstande i rummet

Står du fysisk på museet, kan du beundre de enestående genstande og læse mere om dem herunder.

Vær opmærksom på, at disse beskrivelser er korte og oftest uden billeder. De fungerer som en ekstra ressource for dem, der ønsker mere viden om hver enkelt genstand, såsom hvem der har skabt dem, deres oprindelse og betydning.

  • 2002
    Borddekoration af forgyldt bronze, udført i Paris, måske efter tegninger af G.F. Hetsch. Bryllupsgave fra Frederik 6. til datteren Caroline 1829. Erhvervet på auktion efter dennes død 1881.
  • 2003
    To spejle, anskaffet 1777 til kabinetssekretær Ove Høegh Guldberg på Prinsens Palæ. Tegnet af arkitekten C.F. Harsdorff og skåret af J. Karleby.
  • 2008
    Ur af marmor og forgyldt bronze, udført af David Louis Courvoisier, Paris, o. 1790.