Regalieværelset (rum 24)

Når du træder ind i dette lille tårnværelse, træder du ind i enevældens skatkammer. Her samlede Christian 5. regalierne samt hovedparten af kronens beholdning af kostbarheder i guld og ædelsten. Skattene fik plads i to murskabe (skabe indhugget i murværket), der endnu er bevaret.

Regalieværelset – enevældens skatkammer

Buksevandsstolen 

Af tårnkammerets oprindelige udsmykning er der desværre intet bevaret. Loftet, som er udført af stukkatøren C.L. Fossati, stammer fra en istandsættelse i 1762. 

Siden foråret 2025 har Regalieværelset dannet ramme om en helt særlig genstand – buksevandsstolen, også kaldet Danmarks ældste pruttepude.

Bag tapetdøren til højre ligger det ”Grønne Kabinet”. Det var et lille, grønmalet rum i tårnudbygningen, hvor det næstfineste var opstillet: kunsthåndværk og miniatureportrætter. 

Rosenborg Slot som museum 

Da Rosenborg Slot blev indrettet til museum i midten af 1800-tallet, blev de to kabinetters indhold fordelt på de forskellige kongers værelser. Regalierne blev dog først udstillet for offentligheden i Christian 5.s Gemak i 1922.  
 
I 1975 blev det nuværende underjordiske skatkammer åbnet, hvor regalierne i dag er udstillet sammen med kronjuvelerne. I 1994 åbnede Det Grønne Kabinet i kælderen, hvor det smukke kunsthåndværk nu er udstillet.

Genstande i rummet

Står du fysisk på museet, kan du beundre de enestående genstande og læse mere om dem herunder.

Vær opmærksom på, at disse beskrivelser er korte og oftest uden billeder. De fungerer som en ekstra ressource for dem, der ønsker mere viden om hver enkelt genstand, såsom hvem der har skabt dem, deres oprindelse og betydning.

  • 0

    Rødpolstret armstol fra Frederik 3.s tid, der gemmer på en sjov hemmelighed. Stolen er nemlig sindrigt konstrueret til at gribe den siddende gæst med skjulte fangarme i armlænet. Den fastspændte gæst kunne derefter udsættes for stråler af rindende vand, der løb ud fra en beholder i ryglænet gennem små rør i sædet.

    Når det frigjorte offer derefter rejste sig, lød der trut fra en trompet, der lå skjult i sædet – det skulle ikke skjules, at vedkommende havde fået sig en tur i kongens “buksevandsstol”.

    Buksevandsstol
  • 2401
    Lænestol og bord beklædt med sølv, udført af Andreas Norman. Stolen med betræk af rødt fløjl, hvorpå Frederik 4.s navnetræk og med den norske løve i sølvbroderi. Bordtæppe med Frederik 4.s devise i guldbroderi: Dominus mihi adjutor: Herren være min hjælper. Fødselsdagsgaver fra dronning Louise i henholdsvis 1715 og 1716. Senere anvendt af kongerne fra 1795 til 1828 ved den årlige åbning af højesteret på Rosenborg.
  • 2402
    To gueridoner, udført i Hamburg af Johan Adolph Sülssen o. 1710.
  • 2404
    To lysestager af forgyldt sølv, udført i København 1732 af Ole Flores Wilcken.
  • 2405
    To spejle med Frederik 4.s kronede spejlmonogram, udført af Johan Heinrich Meel 1705.
  • 2406
    Frederik 4. Brystbillede, malet af Hendrick Krock?
  • 2409
    Dronning Louise. Brystbillede, kopi efter Jacob d’Agar?