Stengangen og Trappetårnet (rum 7)

Stengangen er den lange gang, der forbinder stueetagens to store gavlstuer. Den var oprindeligt delt i to. Fra Stengangen kommer man til den ikoniske vindeltrappe af sten, der forbinder alle etager her på Rosenborg Slot. Men oprindeligt forbandt Stentrappen kun de to øverste etager.

Slottets udvikling

Stengangen 

Stengangen var oprindeligt delt i to, derfor er stukloftet også forskelligt i Stengangens to ender. Det er kun i den nordlige ende af slottet – den ende hvor Vinterstuen ligger - at loftet fra Christian 4.s tid er bevaret. De mange malerierne i Stengangen knytter sig til Christian 4., og midt i gangen kan du se Christian 4.s overdådige stamtavle, der er flankeret af buster af hans forældre - Frederik 2. og Dronning Sophie. 

Stentrappen 
Fra Stengangen er der adgang til den ikoniske vindeltrappe af sten, der forbinder alle etager her på Rosenborg Slot. I 1624, mens Rosenborg Slot endnu var ved at blive opbygget, blev der etableret en vindeltrappe mellem 1. og 2. etage på slottet. På dette tidspunkt fik man adgang til 1. etage via udvendige trapper på hver side af det nye tårn. Dette gav mening, fordi stueetagen blev anvendt til beboelse, mens de øvre etager blev brugt til repræsentative formål. De udvendige trapper sikrede, at gæster blev ført direkte til de repræsentative lokaler og ikke skulle ind gennem “privaten”. I den nederste del af Trappetårnet, hvor der i dag er et lille mellemstykke mellem Stengangen og selve trappen, var der et sølvkammer. 

Dette mellemstykke til trappen fra Stengangen i stueetagen blev først etableret i 1758, hvor sølvkammeret blev lavet om til gang – i samme ombæring blev de to udvendige trapper revet ned. 

Genstande i rummet

Står du fysisk på museet, kan du beundre de enestående genstande og læse mere om dem herunder.

Vær opmærksom på, at disse beskrivelser er korte og oftest uden billeder. De fungerer som en ekstra ressource for dem, der ønsker mere viden om hver enkelt genstand, såsom hvem der har skabt dem, deres oprindelse og betydning.

  • 106
    Et pragtstykke af et astronomisk ur med klokkespil og bevægelige figurer, udført af den schweiziske urmager Isaac Habrecht i 1594. Habrecht var en af hovedkræfterne bag det berømte ur i domkirken i Strasbourg, hvor han tilbragte det meste af sit liv. Uret der står på Rosenborg, er delvist konstrueret som en efterligning af dette – dog i mindre skala, da det astronomiske ur i Strasbourg var blandt verdens største i denne kategori, før det blev ombygget til ukendelighed. At uret er astronomisk henviser til, at det udover klokken også viser ugedage, måneder, år, samt månens faser. Som en påmindelse om livets gang og dødens uafvendelighed er menneskets fire faser (barndom, ungdom, manddom og alderdom) afbilledet på uret, ligesom det er selveste døden, der ringer på klokken i klokkespillet. Klokkemelodien er genskabt efter en melodi fra Habrechts tid, da man ikke ved, hvordan den originale har lydt.
    106_Et pragtstykke af et astronomisk ur med klokkespil og bevægelige figurer
  • 700
    Skitse til det store rytterportræt af Christian 4. som hærfører, som kan ses på Frederiksborg Slot. Kongen holder en pistol i den ene hånd og et sværd i den anden og i baggrunden ses en brændende by. Skitsen er udført af Karel van Mander omkring 1642-44.
  • 701
    Maleri af Christian 4., der hyldes som fredsmægler af Europas lande under 30-årskrigen. Maleriet er et allegorisk grisaille med lysere grå farver på mørkere grå. Maleriet er fra 1643 og signeret: Adrian v(an de) Venne for den hollandske maler.
  • 702
    Rytterportræt af Christian 4. i civil i forgrunden med et landskab med Frederiksborg Slot i baggrunden. Maleriet er en kopi efter Karel van Manders rytterportræt af kongen og er fremstillet af en ukendt kunstner omkring år 1644.
  • 703
    Maleri forestillende Stormen på København d. 11. februar 1659. Maleriet er signeret: D(aniel) Vertangen for den hollandske maler. På maleriet ses den brand-oplyste by samt et skib, der menes at være fregatten ”Højenhald”.
  • 704
    Portræt af Frederik 3. knælende under slaget ved Nyborg. Foran ham i skyerne åbenbarer sig en engel, bag ham hans hest. Maleriet er signeret af Wolfgang Heimbach i 1659.
  • 705
    Maleri af arvehyldningen på Københavns slotsplads d. 18. oktober 1660. Her blev Frederik 3. hyldet som Danmarks arvekonge efter indførslen af enevælden. Maleriet er signeret: Wolfg. Heimbach fec. Oldenburg 1666. Maleren selv vifter med sin hat i nederste venstre hjørne.
    705_Maleri af arvehyldningen på Københavns slotsplads
  • 706
    Maleri af processionen efter arvehyldningen på slotspladsen i 1660. I mellemgrunden ses kongen, dronningen og de to prinsesser, i forgrunden Holmens bro. Maleriet er udført af Michael van Haven.
  • 707
    Christian 4.s anetavle med hans forfædres portrætter og våbenskjolde, ca. 1612-19. Anetavlen er udformet som et vidt forgrenet træ med egeløv og går fra Christian 4. til hans tip-tip oldeforældre.
  • 710
    Smykkeskab af ibenholt og elfenben med florentinske mosaikker af blomster og fugle på skuffernes og dørenes inderside. Stemplet ”Augsburg” og tilskrevet kabinet-mager Melchior Baumgartner, omkring 1650.
  • 711
    Bord med plade af florentinsk mosaik og indlagte halvædelsten i såkaldt pietre dure arbejde.   Bordet er fra Firenze omkring år 1650, men overført til Rosenborg fra det gottorpske kunstkammer i 1750. Mosaikken forestiller bl.a. farvestrålende blomster, frugter og dyr, og bordet hviler på fire løvefødder.
  • 712
    Dobbeltportræt af Christian 4. og dronning Anne Cathrine i hel figur. Oprindelig var billedet to selvstændige portrætter, som dog senere er sat sammen. Udover kongen og dronningen ses også en page holdende kongens hest. Portrættet af kongen er malet af Pieter Isaacz omkring år 1612.
  • 713
    Portræt af Christian 4. til hest foran Rosenborg med en arkitekt eller en ingeniør ved sin side (muligvis billedhugger og arkitekt Hans van Steenwinckel (II)). Maleriet er fra ca. 1638, og højst sandsynligt malet af Karel van Mander.
  • 714
    Bronzebuste af Christian 4., modelleret i København i 1643 af François Dieussart og støbt i Glückstadt i 1650. Kongen er fremstillet med romersk Imperatordragt, med laurbærkrans om hovedet og med elefantordenen hvilende på brystet.
    714_Bronzebuste af Christian 4. modelleret i
  • 715
    Portræt af Anne af Danmark, Christian 4.s søster, der med sit giftermål blev dronning af først Skotland og senere også England. Kunstneren er ukendt.
  • 716
    Portræt af prinsesse Maria af Rusland, der i 1573 blev gift med hertug Magnus, Christian 3.s søn.
  • 717
    Portræt der menes at forestille Christian 4.s søster Elisabeth, hertuginde af Braunschweig-Wolfenbüttel (1573-1626). Kunstneren er ukendt.
  • 718
    Portræt af Jørgen Rosenkrantz fra Danmarks riges råd (1523-96). På brystet hviler en guldmedalje med Frederik 2.s billede og længere nede elefantordenen. Malet af Tobias Gemperlin omkring 1590. Ikke signeret.
  • 719
    Portræt af Anna, kurfyrstinde af Sachsen og Frederik 2.s søster (1532-85). Malet af den tyske kunstner Zacharias Wehme omkring år 1585.
  • 720
    Portræt af Prinsesse Magdalene Sibylle, den udvalgte prins Christians gemalinde. Hel figur. Malet af Karel van Mander o. 1635.
  • 721
    Portræt af Christian 4.s ældste søn, den udvalgte prins Christian (1603-47) på en stejlende hest. I baggrunden ses ryttere, der deltager i karruselridning. Rytterbilledet er af en ukendt kunstner fra omkring 1635.
  • 722
    Portræt af Kurfyrstinde Wilhelmine Ernestine af Pfalz, Frederik 3.s datter, gift med Kurfyrst Karl 2. af Pfalz. Malet på kobber og signeret af Toussaint Gelton i 1677.
  • 723
    Ur i elfenbenskasse, antagelig udført til Christian 5. i Augsburg omkring 1660. Restaureret for Frederik 5. i ca. 1750. Værket signeret: I. Hein. Klein Copenhagen.
  • 724
    Portræt af Kurfyrst Friedrich Wilhelm (den Store) af Brandenburg (1620-88). Maleri på kobber, muligvis af P. Nason.
  • 725
    Maleri af Christian 4.s syn før slaget ved Listerdyb i 1644, et søslag under Torstenson-krigen. Maleriet viser kongens drøm om en ærefuld opstandelse, natten før han besejrede en overlegen svensk-hollandsk flåde. Kongen er fremstillet siddende i en sky. En engel kroner ham med sejrens krans, mens andre musicerer. Øverst læses ordet ”Jehova” skrevet med hebraiske skrifttegn. Kunstneren er ukendt.
  • 726
    Ungdomsportræt af Christian 4. Kunstneren er ukendt.
  • 727
    Rytterportræt af Christian 4. som sejrherre. I baggrunden ses Kalmar Slot. Kunstneren er ukendt, men billedet dateres til omkring 1613.
  • 729
    Forgyldt kobberplade med motiv fremstillet ved punsling (en mejslingsteknik), der afbilleder Prinsesse Anna Sophies indtog i Dresden som kurprinsesse i 1666. Pladen er signeret: Davit Conrad fecit.
  • 730
    Elfenbensrelieffer med motiver fra bibelen og fra Ovids Metamorfoser. Udført af Joachim Henne, omkring 1665-90.
  • 731
    Ur med kuglegang i firkantet messinghus udført af Nicholas Radeloff i Slesvig. Det sjældne urværk drives ved vægten af en kugle, der glider ned ad en spiral. Uret blev overført fra det gottorpske kunstkammer til København i 1750.
  • 732
    Familiestykke forestillende greve Anthon Günther af Oldenburg (siddende), hans gemalinde og hans søn uden for ægteskabet, greve Anthon af Aldenburg, malet i 1667 af Wolfgang Heimbach i København.
  • 735
    Portræt af Christian 5. i silkebroderi, udført i Maribo kloster 1686 af Leonora Christina, gift med Corfitz Ulfeldt.
  • 737
    Lavt, firkantet skab af ibenholt med Frederik 3.s og Sophie Amalies navnetræk på lågernes inderside.
  • 738
    Portræt af Hertuginde Frederikke Amalie af Holsten-Gottorp (1649-1704), Frederik 3.s datter, gift med Hertug Christian Albrecht af Holsten-Gottorp. Malet af ukendt kunstner.
  • 739
    Udvalg af elfenbensrelieffer med portrætter af kongefamiliens medlemmer under Christian 5. skåret af kunsterne Joachim Henne, Jean Cavalier, Gottfried Wolffram og Wilhelm Heinrich Wessel.
  • 740
    Oval, sort marmorplade indlagt med halvædelsten og stenarter, der danner forskellige våbenskjolde. Våbnene tilhører hertug Johan Frederik af Holsten-Gottorps våben som fyrste-ærkebiskop af Bremen. Pladen er fremstillet i Firenze omkring år 1620.
  • 742
    Hertug Christian Albrecht af Holsten-Gottorp (1641-94) gift med Frederikke Amalie af Danmark. Maleriet er signeret: L. Weyandt fecit Kiel 1697.
  • 744
    Gouachemaleri af frugter og blomster i en kurv, på hvis snirklede kant man kan aflæse et C.A. Gouachen er udført af Christian 5.s datter Sophie Hedevig i 1695 og indfattet i en sølvfiligranramme.
  • 745
    Gouachemaleri forestillende Ganymedes rov, malet af Christian 5. og signeret: C5 1673.
  • 748
    Portræt af Ellen Marsvin (1572-1649), Kirsten Munks mor, i halv figur. Maleriet er dateret 1648 og malet af hofmaler Karel van Mander.
  • 751
    Portræt af Valdemar Christian, greve af Slesvig og Holsten (1622-56), Christian 4.s søn med Kirsten Munk. Malet i hel figur af Karel van Mander.
  • 752
    Grisaille af Anton Steenwinkel forestillende Christian 5. i samtale med sin halvbror Ulrik Frederik Gyldenløve og greve Anthon af Aldenburg. Gyldenløve var et navn, der blev givet til kongens børn uden for ægteskabet, i dette tilfælde resultatet af Frederik 3.s affære med Margrethe Pape, inden han blev gift med Sophie Amalie.
  • 753
    Skibsanker af jern, som efter sigende skulle have reddet Christian 5.s liv under en storm i Østersøen. På et stykke pergament bag ankeret ses en afskrift af digteren Thomas Kingos takkevers, der begynder med ”Gud holdt paa mig og Jeg holdt på Christian den Femte”.
  • 754
    Allegorisk maleri af Christian 5.s salving i 1671, malet af Michael van Haven. Kongen sidder på sin tronstol i Frederiksborg Slotskirke, og på hver side af ham står allegoriske kvindeskikkelser, til venstre Pietas (fromhed), til højre Justitia (retfærdighed). Foran de to kvinder ses sølvløverne fra Riddersalen på Rosenborg, der bevogter den enevældige konge.
  • 755
    Peder Schumacher (1635-99), greve af Griffenfeld og storkansler. Malet på træ af Abraham Wuchters. Griffenfeld var født borgerlig, men opnåede Christian 5.s gunst i en længere årrække, inden han faldt i unåde hos kongen og blev sendt i fangenskab.
  • 756
    Maleri af Christian 5. med regalierne, malet af Abraham Wuchters omkring år 1670. I baggrunden ses et landskab med hvad der muligvis er Frederiksborg slot. På et rødt dække til højre i billedet ses kronen, sceptret og rigsæblet sammen med et sværd.
  • 757
    Ovalt portræt af Christian 5. iført hermelinkåbe og elefantordenen i blåt bånd om halsen, malet af Abraham Wuchters omkring år 1670.
  • 758
    Prospekt, billede der angiver udsigten over København set fra nordvest. Vandfarvetegningen er fra slutningen af det 17. århundrede og signeret: Wilckenn Riboldt. I baggrunden ses bl.a. Trinitatis Kirke, Nikolaj Tårn og Rosenborg.
  • 759
    Maleri af Christian 5. med sine sønner, prinserne Frederik, Christian og Carl. Maleriet er udført efter Jacob d’Agars billede i Konseilsalen på Frederiksborg Slot.
  • 760
    Portræt-broderi af Greve Anton Günther af Oldenburg i ottekantet ramme. Greven ses i profil og fra højre side i broderiet sænker en hånd en krone ned over hans hoved.
  • 761
    Portræt af Christian 5. som barn. Malet på træ af Wolfgang Heimbach. Prinsen bærer elefantordenen i blåt bånd på brystet.
  • 762
    Portræt af ung, ukendt kavaler, udklædt i hyrdedragt. Muligvis et situationsbillede fra en af hoffets balletter. Kunstneren er ukendt, men portrættet menes malet omkring år 1650.
  • 763
    Portræt af Præsten i Jork i Stift Bremen, angiveligvis malet af Frederik 3., da han var fyrst-ærkebiskop i Bremen og Verden. Præsten er iført sort kalot og sort præstekjole og –krave.
  • 764
    To tegninger, fra midten af det 18. århundrede, farvelagt på pergament og forestillende de to guldhorn fundet i henholdsvis 1639 og 1734. Udover guldhornene ses også løse dele af disse samt navnetrækket C.5.
  • 768
    Portræt af Christian 5., iført rustning med forgyldning samt rød kåbe med hermelin. Maleriet er signeret: F. Douwen 1696.
  • 770
    Gruppe af karruselbilleder fra Christian 5.s tid. Det første billede viser kongen selv på en mørkegrå stejlende hest mærket C5. Karruselridning erstattede ridderturneringerne fra Middelalderen og gik ud på, at de deltagende ryttere skulle ramme forskellige mål med deres våben fra hesteryg.
  • 771
    En række rytterbilleder af ryttere fra den højere rideskole, 1691-93. Bag hestene ses de kongelige danske slotte. Det første billede viser Christian 5. på en brun hest og med hævet pisk foran København.
  • 772
    En række blomstermalerier på pergament, udført i slutningen af det 17. århundrede af Maria Sibylla Merian, den tysk-fødte naturalistiske billedkunstner, kendt for sine naturtro tegninger af flora og fauna. Blomstermalerierne stammer sandsynligvis fra Merians første bog om haveblomster.