Prinsesse Sophie Hedevigs Lakerede Kabinet (rum 9)
Christian 4., Frederik 3., Frederik 4. og Frederik 4.s søster - Prinsesse Sophie Hedevig - har alle haft deres daglige gang i dette smukke kabinet, der har haft mange forskellige funktioner gennem tiden.

Fra audienser til kongeligt kabinet
Helt tilbage, da Rosenborg Slot først stod færdigbygget, og Christian 4. flyttede ind i sommermånederne, blev dette rum kaldt Christian 4.s Gyldne Gemak. Det gjorde det, fordi værelset var dekoreret med blomster på forgyldte træpaneler. Christian 4. brugte lokalet til at føre samtaler med gæster under fire øjne, når han havde officielle modtagelser i det tilstødende audiensgemak.
Efter Christian 4.s død benyttede hans søn, Frederik 3., kammeret til uformelle audienser, og i 1663-1665 fik han rummet dekoreret med de såkaldte kineserier - kinesiske/asiatiske udsmykninger i lak med turkiser og perlemor indsat i smukke dekorationer. Det var hollænderen Francis de Bray, der stod for dette arbejde, og han brugte illustrerede kinesiske rejsebeskrivelser og romaner samt japanske lakskrin og kunsthåndværk til inspiration for udsmykningerne.
Kammeret blev restaureret i 1716, hvorefter det fungerede som kabinet – der er et mindre, privat værelse i en fornem bygning eller slot - for Frederik 4.s søster, Prinsesse Sophie Hedevig, når hun boede i København.
Den smukke lysekrone i loftet har en helt særlig historie – ud over at den formentlig er fransk, blev den nemlig reddet ud af lystslottet Sophie Amalienborg, der brændte ned i 1689. Sophie Amalienborg var et storslået slot, der lå der, hvor Amalienborg ligger i dag. Det blev bygget af Frederik 3.s Dronning Sophie Amalie, der lod slottet opføre og efterfølgende opkaldte det efter sig selv. Sophie Amalienborg brændte desværre ned til grunden 19. april 1689, blot 16 år efter det var blevet bygget. Det nuværende Amalienborg er opkaldt efter dette første slot.
Genstande i rummet
Står du fysisk på museet, kan du beundre de enestående genstande og læse mere om dem herunder.
Vær opmærksom på, at disse beskrivelser er korte og oftest uden billeder. De fungerer som en ekstra ressource for dem, der ønsker mere viden om hver enkelt genstand, såsom hvem der har skabt dem, deres oprindelse og betydning.