Christian 3.s rigssværd

I 1551 bestilte Christian 3. et imponerende rigssværd, der skulle bruges under kroningerne af de danske konger.

I 1551 bestilte Christian 3. et imponerende rigssværd. Og imponerende blev det: Rigssværdet er over en meter langt og så tungt, at det kræver to hænder at svinge det.

Først overrækkes rigssværdet

På dette tidspunkt – inden enevælden blev indført i 1661 – foregik kroningen af landets regent som en gudstjeneste, hvor kongen fik overrakt scepter, rigsæble og rigssværd, hvorefter det hele kulminerede med påsætning af kronen. Rigssværdet var det første af regalierne, der blev overrakt, hvorefter kongen straks drog det tunge sværd og stak det mod de fire verdenshjørner. Hermed viste kongen sin vilje til at forsvare sine riger og lande. 

Rigssværdet er over en meter langt og så tungt, at det kræver to hænder at svinge det. Grebet og skeden er af forgyldt sølv, og rigt dekoreret med diamanter og det danske rigsvåben i emalje. 

Rigssværdets brug

Rigssværdet blev første gang anvendt ved Christian 3.s søn Frederik 2.s kroning i 1559. Sidste gang det blev brugt var knapt 100 år senere ved Frederik 3.s kroning i 1648. Da den første enevældige konge, Christian 5., skulle indsættes i 1671, havde man indført det arvelige kongerige, og kroningsceremonien var derfor ikke længere nødvendig. Men man fastholdt salvingen med indviet olie, for kongen skulle stadig helliggøres af Gud til sin gerning. 

Rigssværdet er i dag udstillet i Skatkammeret under Rosenborg Slot.