Christian 4.s krone

Christian 4.s krone, der i dag er at finde i Skatkammeret under Rosenborg Slot, ser stort set ud, som den gjorde den augustdag i 1597, da Christian 4. blev kronet som regerende konge af Danmark og Norge.

Det var med pomp og pragt og en helt ny kongekrone, da Christian 4. i august 1597 blev kronet som regerende konge af Danmark og Norge.

Flyvende guldmønster og festfyrværkeri

Synet af den 19-årige Christian 4. iklædt sin guld- og perlebroderet kroningsdragt, og hans følge, der red igennem byen i procession til ceremonien i Vor Frue Kirke må have været imponerende. Der sprang vin fra springvandet på Amager Torv, guldmønter blev kastet i grams, og det hele endte i et stort festfyrværkeri.  

Til den store begivenhed blev der bestilt en ny krone i guld med emalje, taffelsten og perler og en samlet vægt på næsten tre kilo. Kronen er åben, selvom moden dengang foreskrev en lukket krone. Men de nordiske unionskonger havde altid anvendt åbne kroner, og ved at følge sine forfædre, markerede Christian 4., at han var arvtageren til et forenet Norden.

Vilde detaljer 

På kronens store takker vises den gode herskers dyder. Foran, over kongens pande, og gentaget over kongens ører, ses en pelikan, der hakker sig i brystet for at nære sine unger. Oprindeligt et sindbillede på Kristi offerdød - her et symbol på kongens pligt til med sit blod at værne sit folk. Over kongens højre hånd Fortitudo, ryttersken på løven, et symbol på kongen som krigsherre, og over venstre hånd Justitia, kvinden med sværd og vægt, kongen som øverste dommer. Over kongens nakke Caritas, moderen med et diende barn, et sindbillede på kongen som kirkens overhoved, hans kærlighed til Gud og til hans undersåtter.

Hvad skete der med Christian 4.s krone?

Pantsat i Hamborg
Pantsat i Hamborg

Trods traditionen om at en krone kun blev brugt én gang og efter kongens død strippet for sten og smeltet om, havde Christian 4. været nødt til at pantsætte sin krone i 1644 til en købmand i Hamburg for at rejse penge til krig mod svenskerne.

Frederik 3. brugte samme krone
Frederik 3. brugte samme krone

Ved Christian 4.s død i 1648 var kronen stadig i Hamburg, men Frederik 3. lod den indløse og blev kronet med faderens krone samme år.

Nu som lukket krone
Nu som lukket krone

Ved samme lejlighed blev våbenskjoldene indvendigt på kronens takker fornyet, og en bøjleindsats blev skruet på, så at kronen nu fremstod “lukket”. Derved kom kronen til at veje næsten fem kilo og blev den tungeste krone i europæisk historie.

Genanvendelse af guld og diamanter til Christian 5.s krone
Genanvendelse af guld og diamanter til Christian 5.s krone

Da Christian 5. skulle krones i 1670, lod han bøjleindsatsen fjerne, og guldet og diamanterne blev genanvendt til enevældens nye lukkede krone.

Se Christian 4.s krone i Skatkammeret
Se Christian 4.s krone i Skatkammeret

Men Christian 5. bevarede farfars krone og endnu i dag kan du se Christian 4.s krone i Skatkammeret under Rosenborg Slot - stort set som den så ud den augustdag i 1597.