Christian 5.s krone
Da Christian 5. i 1670 besteg tronen som den første enevældige konge, var det med enevældens krone. Christian 4.s krone var blevet overført til Skatkammeret, og med det guld, som bøjlerne på kronen bestod af, skabte hofguldsmeden Paul Kurtz en ny krone.

Christian 5.s krone kaldes også enevældens krone. Enevælden blev indført i 1661, og da Christian 5. besteg tronen i 1670, var han den første konge, der var enevældig fra starten.
En ny krone
Da Christian 5. indtrådte som konge, var der ikke længere tale om en kroning, men en salving. Kongen valgte ikke at bruge Christian 4.s krone, der i stedet blev overført til Skatkammeret, og de bøjler, hans far Frederik 3. havde fået sat på Christian 4.s krone, blev fjernet. Af det guld bøjlerne bestod af, skabte hofguldsmeden Paul Kurtz en ny krone.
Udformningen af Christian 5.s krone er inspireret af den franske konge Louis 14.s krone, som var højeste mode på tidspunktet for Christian 5.s salving. Hvor Christian 4.s krone er meget kulørt, er Christian 5.s krone helt enkel. Den er overvejende udført i guld og hvide diamanter.
To kilo guld med kostbare sten
Christian 5.s krone vejer over to kilo og er besat med to store safirer, to store granater og cirka 2.600 diamanter. Stenen på korsets top er en korund. En korund kaldes rubin, når den er rød, og safir, når den er blå. Kronens korund er helt unik, da den er begge dele, nemlig blå med en rød stribe. Den “store kostelige safir” på kronens front kan føres tilbage til Frederik 1.s tid og var antagelig en gave til hans far, Christian 1. (1426-1481) fra hertugen af Milano i 1474. Under den store, taffelslebne diamant på kronens forside ses Christian 5.s monogram i guldtråd.