
Kronjuvelerne
De danske kronjuveler er de eneste i verden, der både udstilles som museumsgenstande og bæres af landets siddende dronning. De er båret gennem generationer af danske dronninger og er tilpasset tidernes skiftende modeluner.
De store perler og rubinerne er de ældste smykker i kronjuvelerne
Perle-rubinsættets historie
I 1842, på foranledning af Dronning Caroline Amalie, blev smykkesættet skabt i sin nuværende form af guldsmed C.M. Weishaupt & Söhne i Hanau, Hessen. Den korte perlekæde blev forlænget med otte små perler, og de hvide perler blev kombineret med rubinernes dybrøde farve. Resultatet var et smykkesæt i nyrokokoens formsprog, der samtidig hyldede Dannebrogs rød-hvide farver.
Nyslebne brillanter
Brochen og øreringene består af brillanter, rubiner og perler. Caroline Amalie leverede sættets 17 rubiner, som stammer fra Christian 6.s søster Prinsesse Charlotte Amalie. De dybrøde rubiner tilføjer en intens glans, mens brillanterne, slebet på en særlig måde, fanger og reflekterer lyset med en blændende effekt. Kombinationen af disse ædelstene skaber et visuelt mesterværk, hvor perlernes delikate skønhed og rubinernes strålende glans harmonerer perfekt.
De store perler i perlekæden kan med sikkerhed føres tilbage til slutningen af 1600-tallet – men er muligvis ældre.
Det kan tyde på, at kæden længe havde været i det danske kongehus’ eje som en slags kronjuveler, før samlingen af kronjuveler blev etableret.
Brochen kan skilles ad og bruges på flere måder.
Sættets perlekæde hører til blandt kronjuvelernes ældste smykker. De store perler i kæden kan med sikkerhed føres tilbage til slutningen af 1600-tallet. Muligvis længere tilbage, da perler i den størrelse og regelmæssighed er meget sjældne.