H.M. Kongens Håndbibliotek

Velkommen til Kongehusets bibliotek med bøger, kort og billeder fra danske konger og dronninger. Oplev historien fra første trykte bibel på dansk til enevældens kort og guldalderkunst samt Den Kongelige Fotografisamling.

Om H.M. Kongens Håndbibliotek

H.M. Kongens Håndbibliotek er bl.a. et brugsbibliotek for Kongehuset og Hoffets institutioner og bidrager som forskningsbibliotek og som del af Den Kongelige Samling med udgivelser, udstillinger og adgang til forskere, udstillingsarrangører m.fl.

Om H.M. Kongens Håndbibliotek

Kongehusets kontinuitet er grundlaget for bibliotekets fortsatte beståen. Biblioteket står til rådighed for den til enhver tid regerende monark, der med tronen overtager brugsretten til det samt pligten til at give det videre til sin efterfølger.

Om H.M. Kongens Håndbibliotek

Håndbibliotekets samlinger optager i dag ca. tre kilometer hylder og omfatter foruden en dagligt voksende bogsamling i alle formater, en lille håndskriftsamling, en kortsamling, en billedsamling, Frederik 9.s samlinger af musik og film, mm.

Om H.M. Kongens Håndbibliotek

Arkivmateriale indgik tidligere sjældent, men i de senere år er arkivet vokset og varetages af en arkivar. Emnegrupperne er især historie, skønlitteratur, teologi, kunst, geografi, rejser, fortrinsvis af dansk oprindelse og fra 1800- og 1900-tallet.

Om H.M. Kongens Håndbibliotek

Håndbiblioteket er overvejende en historisk samling af især en række personlige samlinger fra konger samt enkelte dronninger. Samlingen er derfor særdeles blandet, præget af de enkelte kongers personlige smag og interesser foruden talrige gaver.

Om H.M. Kongens Håndbibliotek

Håndbiblioteket har dog fået et klart ensartet præg, og emnerne i biblioteket afspejler Kongehusets rolle og funktion i det danske samfund gennem de sidste 275 år, fra enevælden til dagens konstitutionelle monarki.

Besøg H.M. Kongens Håndbibliotek

I weekender og ferier er bibliotekets studiesal åben for alle besøgende på Amalienborgmuseet. På hverdage er det et arbejdende forskningsbibliotek, som kun kan besøges efter aftale.

I weekender og i de danske skolers ferier er H.M. Kongens Håndbiblioteks smukke studiesal åben for alle besøgende på Amalienborgmuseet. Studiesalen rummer samlingen af sjældne bøger, hvoraf langt de fleste er fra perioden ca. 1500-1800. Her finder man også små skiftende udstillinger med prægtigt illustrerede bøger, atlas eller håndtegninger fra bibliotekets hylder og skuffer.

Håndbiblioteket har to afdelinger, som man også kan besøge uden forudgående aftale, men som til gengæld kun er skuesamlinger, nemlig Det Gotiske Bibliotek på Amalienborgmuseet og Kongens HåndbibliotekChristiansborg Slot, der kan opleves som en del af De Kongelige Repræsentationslokaler. De bøger, der står på reolerne i kongernes arbejdsværelser på Amalienborgmuseet, er ligeledes en del af H.M. Kongens Håndbibliotek.

I hverdagene er biblioteket et arbejdende forskningsbibliotek, og besøg er kun muligt efter forudgående aftale. Biblioteket er et præsensbibliotek, hvilket betyder, at bøger, kort og andre materialer ikke kan hjemlånes, men må besigtiges på stedet. Som hovedregel er det kun materiale, der ikke kan besigtiges i andre danske biblioteker, der stilles til rådighed for forskere og andre med et særligt ærinde.

Henvendelse med angivelse af, hvad man ønsker at se og med hvilket formål, sendes på mail, hvorefter der kan aftales en tid. 

Vi gør opmærksom på, at biblioteket er videoovervåget, og at lokaler uden publikumsadgang er alarmeret. 

For spørgsmål skriv til os på mail.

Kulturarv i verdensklasse

Historiske skatte

Dyk ned i vores rige kulturarv i de gamle læderindbundne bøger. Med over tre kilometer hylder omfatter samlingen omkring 100.000 bind fra slutningen af 1400-tallet til i dag. Kortsamlingen rummer ca. 12.000 kort, der dækker Europa og resten af verden fra 1650 til 1900. Oplev guldalderkunst, arkitekturtegninger og historiebilleder i vores tegning- og tryksamling, foruden tusindvis af fotografier fra kongeligt eje i Den Kongelige Fotografisamling. 

Brugsbibliotek, forskningsbibliotek og museum

Biblioteket er åbent for offentligt besøg, men fungerer også som en vigtig ressource for de, der ønsker at dykke dybere ned i landets fortid og forstå de kulturelle og historiske sammenhænge, der har formet vores nation.

Biblioteket er både brugsbibliotek for Kongehuset, forskningsbibliotek og museum for bøger og bind. Det bidrager til forskning og udstillinger som en del af Den Kongelige Samling. 

Historien bag

Fra flammernes ruin til kongelig arv: Håndbibliotekets fascinerende historie

Oplev bibliotekets bemærkelsesværdige opbygning frem til i dag, hvor det står som en skattekiste af kulturarv og historie. Dyk ned i Håndbibliotekets utrolige fortælling og opdag de mange faser, der har bidraget til at forme det.

1746

Kongens første håndbibliotek
H.M. Kongens Håndbibliotek oprettes på Christiansborg Slot af Frederik 5. i forbindelse med hans tronbestigelse. Biblioteket har en mere privat karakter og et mindre omfang end Det Kongelige Bibliotek.
Kongens første håndbibliotek

1794

Christiansborg Slot brænder
En brand på Christiansborg Slot ødelægger størstedelen af Håndbibliotekets samling, som på dette tidspunkt består af 20-30.000 bind.
Christiansborg Slot brænder

1840

Tilbage til Christiansborg Slot
Håndbiblioteket flytter tilbage til det genopførte Christiansborg Slot på grund af pladsmangel på Amalienborg.
Tilbage til Christiansborg Slot

1884

Slottet brænder igen
Christiansborg Slot brænder ned for anden gang. Håndbiblioteket reddes for størstedelen til dels ved at blive kastet ud af vinduerne. I de næste 30 år nyorganiseres og katalogiseres biblioteket forfra på Amalienborg.
Slottet brænder igen

1910

Kongernes arv
Frederik 8. formaliserer praksis for Håndbibliotekets arv, som nu overgår udelt fra konge til konge af det danske kongehus.
Kongernes arv

1922

Håndbiblioteket på Christiansborg Slot
Håndbiblioteket flytter ind på det nybyggede Christiansborg Slot, bl.a. i to sale i De Kongelige Repræsentationslokaler.
Håndbiblioteket på Christiansborg Slot

1985

Håndbiblioteket flytter
Håndbiblioteket flytter til Christian VIII's Palæ på Amalienborg, da H. M. Dronning Margrethe 2. ønsker at have det tættere på sin residens i Christian IX's Palæ. Bøgerne i Repræsentationslokalerne forbliver på Christiansborg Slot.
Håndbiblioteket flytter

2014

Den Kongelige Samling
Håndbiblioteket bliver en del af Den Kongelige Samling.
Den Kongelige Samling

2024

Tronskiftet
Efter H.M. Dronning Margrethes abdikation 14. januar 2024, skifter biblioteket navn tilbage til H.M. Kongens Håndbibliotek.
Tronskiftet

2025

Fra bøger til grammofonplader
Håndbiblioteket udgør nu cirka tre kilometer hylder og omfatter bøger, håndskrifter, tegninger, arkivalier, Den Kongelige Fotografisamling, Frederik 9.s samlinger af musik og film og grammofonplader.
Fra bøger til grammofonplader

Søg i Kongens Håndbibliotek

Søg i de danske monarkers samlinger af bøger, håndskrifter, kort, tegninger, fotos, musik m.m.

Søg i Den Kongelige Fotografisamling

Samlingen omfatter fotografier, der er købt, bestilt eller givet til den kongelige familie, samt private fotografier og fotoalbums, hvor kongefamiliens medlemmer ofte selv har taget billederne. En del af samlingen er tilgængeligt i denne søgbare database.