Fotoseancen fotograferes
Træd ind i Dronning Alexandrines verden bag kameraet, hvor hendes fotografier fra slottene Charlottenlund og Sorgenfri afslører intime øjeblikke og maleriske baggrunde, der rummer historier fra en svunden tid.
Hans Majestæt Kongens Håndbibliotek rummer en samling af kongelige fotografier, der giver et unikt indblik i kongefamiliens liv. Billederne fortæller historier om både officielle begivenheder og intime øjeblikke.
Historiske fotografier
Samlingen rummer mere end 70.000 fotografier tilbage fra fotografiets barndom – det ældste fotografi er fra cirka 1845 – og indtil i dag, med et tyngdepunkt i det 20. århundrede.
Blandt de kongelige fotografer er Dronning Alexandrine, Frederik 9. og Dronning Ingrid. Derudover er også en række af det 19. århundredes ikoniske fotografer og fotografiske pionerer fra ind- og udland repræsenteret i fotografisamlingen.
Mange af motiverne er portrætter, ligesom en del er officielle og private begivenheder i den kongelige familie. Den Kongelige Fotografisamling spænder dog over meget bredere udsnit af fotografiske motiver fra slotsinteriører og møbler, landskaber og bybilleder foruden heste, uniformer og udstillinger.
Filmsamlingen
Håndbiblioteket rummer også en større filmsamling, der omfatter både offentliggjorte film, tv-udsendelser og private optagelser. Filmsamlingen er ikke tilgængelig for offentligheden, men er jævnligt blevet benyttet med særlig tilladelse til udsendelser om kongefamilien og kongehuset i øvrigt. Samlingen omfatter over 200 filmruller såvel som hundredevis af videooptagelser på bånd (især VHS) og DVD.
Kontakt
Hans Majestæt Kongens Håndbibliotekar
Mikael Bøgh Rasmussen
Tlf.: 33186067
E-mail: mbr@kosa.dk
Bidrag til ”Den Kongelige Fotografisamling”
Man kan via databasen oprette sig som bidragsyder og dermed bidrage med viden om samlingens fotografier. Det kan være information om, hvem og hvad der er på billederne, hvor og hvornår de er taget eller oplysninger om fotografen.
Den digitale database ”Den Kongelige Fotografisamling” giver indtil videre adgang til cirka 11.000 fotos. Antallet af tilgængelige fotos vil vokse i takt med, at fotografierne i samlingen scannes og registreres.
Man kan søge i databasen i fritekst eller benytte de søgefacetter og emneord, som stilles til rådighed for at indkredse søgningen. Facetterne tillader søgning på personer, steder, en række motivtyper og begivenheder. Søgningen kan også afgrænses kronologisk.
Brug af billeder fra databasen
Det er muligt frit at downloade og benytte billeder fra databasen, mod at de krediteres ”Den Kongelige Fotografisamling / Den Kongelige Samling”.
Hensyn til både fotografernes rettigheder og til privatlivets fred gør dog, at dele af indholdet i databasen ikke er offentligt tilgængeligt. Ansøgning om adgang til denne del af databasen skal ske til Hans Majestæt Kongens Håndbibliotekar.