✩ 12. april 1577 ✝ 28. februar 1648 ♔ 1588-1648

Christian 4.

Christian 4. var søn af Frederik 2. og er med sine 52 år på tronen den næstlængst regerende monark i Danmarkshistorien. Han er især kendt for sine mange bygningsværker, såsom Rosenborg Slot, Rundetårn og Børsen.

Bygherre, livsnyder og den næstlængst regerende monark i Danmarkshistorien. Dyk ned i historien om Christian 4.

Overdådige fester og bygningsværker

Da Frederik 2. døde i 1588, var Christian kun 11 år gammel. Rigsrådet indsatte en formynderregering, som regerede på Christians vegne. Christian blev kronet i 1596 og dermed konge. Igennem hele sit liv var Christian 4. glad for overdådige fester, hvilket han allerede tydeliggjorde ved sin kroningsfest, hvor det bl.a. beskrives, hvordan det flød med vin i timevis fra springvandet på Gammel Torv. Christian 4. var en meget aktiv konge både indenrigs og udenrigs. Han stod i spidsen for en masse bygningsværker, som stadig kendetegner København i dag. Christianshavn er f.eks. grundlagt af og navngivet efter Christian 4. 

Familielivet

Christian 4. var en livsnyder, der ud over sine store fester også var glad for kvinder, og han fik mindst 21 børn. I 1597 giftede han sig med Prinsesse Anna Cathrine af Brandenburg, og sammen fik de seks børn, heriblandt den efterfølgende Frederik 3. Anna Cathrine døde i 1612, kun 36 år gammel, og Christian 4. giftede sig efterfølgende med adelskvinden Kirsten Munk. Sammen fik de 12 børn, hvoraf den bedst kendte er Leonora Christina. Hun blev efter sin faders død dømt for landsforræderi og sad indespærret på Københavns Slot i næsten 22 år. 

Dyk ned i historien

Christian 4. som barn
Christian 4. som barn

Da Frederik 2. døde i 1588, var Christian kun 11 år gammel. Rigsrådet indsatte en formynderregering som regerede på Christians vegne. Christian blev kronet i 1596 og dermed konge.

Christian 4. døde i 1588
Christian 4. døde i 1588

Christian 4. døde på Rosenbort Slot i 1588 og var med sine 52 år på tronen den næstlængst regerende monark i Danmarkshistorien.

Christian 4.s blodige tøj
Christian 4.s blodige tøj

På Rosenborg Slot kan man se det blodige tøj, Christian 4. bar under søslaget mod svenskerne i 1644. Kongen selv valgte at gemme det blodige tøj. Han var nemlig besat af at opbygge sit eftermæle og samlede på minder fra sine heltegerninger.

Christian 4. på Trefoldigheden
Christian 4. på Trefoldigheden

Den sårede Christian 4. opildner til kamp på sit skib Trefoldigheden. Maleriet af Christian Mølsted var en bryllupsgave til den senere Christian 10. i 1898.

Den berømte konge
Den berømte konge

Christian 4. er en af de mest farverige og populære konger i Danmarkshistorien. Han er især kendt for sine mange bygningsværker, såsom Rosenborg Slot, Rundetårn og Børsen.

Kong Christian stod ved højen mast

Christian 4. er en af de mest farverige og populære konger i Danmarkshistorien, og han huskes som både livsnyder og bygningsingeniør. Samtidig var han ikke bange for at gå i krig, når han mente, at det var i rigets bedste interesse. Han deltog i Trediveårskrigen under slag i det nordlige Tyskland, og Danmark blev invaderet af den svenske hær i 1643. Det medførte, at han i sine sidste leveår var ludfattig og efterlod sig et rige på fallittens rand. 

Han er dog senere blevet hovedpersonen i Danmarks kongesang "Kong Christian stod ved højen mast", der omhandler søslaget ved Kolberger Heide i 1644, hvor han mistede sit ene øje i kamp mod svenskerne. Flere af de konflikter, som Christian 4. engagerede sig i, skyldtes uenigheder om Øresundstolden. Kongens byggeprojekter og livsførelse krævede enorme pengesummer, og Christians 4. både hævede tolden og indførte nye skatter. Svenskerne ville, som de fleste andre, gerne være helt fri for at betale for at sejle gennem dansk farvand, og disse uoverensstemmelser var medvirkende til flere af de konflikter, som Christian 4. deltog i.

Christian 4. døde på sit yndlingsslot Rosenborg Slot i den imponerende alder af 71 år i 1648.

Kampen imod djævelskab

Christian 4. var en meget troende mand, især på sine senere år, og denne periode i historien er bl.a. kendt for en udbredt frygt for hekseri og djævelskab. Christian 4. var meget optaget af trolddom og overværede allerede som barn retssager med hekseridømte kvinder, hvoriblandt flere blev kendt skyldige og brændt på bålet. I 1617 indførte han hekseloven, der for alvor satte gang i hekseprocesserne i Danmark. Ud af de ca. 1000 mennesker, som blev henrettet for hekseri i Danmark, skete 600 af disse inden for Christian 4.s regeringsperiode.