
Dronning Caroline Mathilde
J.F. Struensee havde en affære med Dronning Caroline Mathilde.
Johann Friedrich Struensee blev født i Tyskland i 1737 og døde i København i 1772 efter at være blevet dømt for majestætsfornærmelse. Struensee havde fra 1770 og frem til sin anholdelse 17. januar 1772 regeret Danmark i Christian 7.s sted.
Læge og oplysningsmand
Struensee var uddannet læge, og i 1757 fik han sin medicinske doktorgrad. Siden da fungerede han som læge i byen Altona uden for Hamborg, der lå på grænsen til det danske rige, der den gang også inkluderede de nordtyske hertugdømmer Slesvig og Holsten.
1700-tallet i Europa var Oplysningstidens storhedstid, og denne periode var præget af en række tænkere, som funderede over forholdet mellem mennesket og det samfund, man levede i. Mange nye ideer så dagens lys, og perioden kulminerede med den Franske Revolution fra 1789-1799, der gjorde op med adelen og kongemagten og indførte den første franske republik – et folkestyre, der var grundlagt af demokratiske idealer om individets frihed og lighed. Det traditionelle europæiske samfund var et meget hierarkisk orienteret stændersamfund, hvor befolkningen var inddelt i en række grupper: adel, gejstlige (kirkens folk), borgere (handelsfolk i byerne) og bønder. Langt størstedelen af et lands indbyggere tilhørte bondestanden.
I sin ungdom blev Struensee meget inspireret af disse ideer, især nytteetikken, hvis bestræbelser går ud på at opnå den største mulige livskvalitet for flest mennesker. I perioden 1757-1768 var Struensee embedsmand i Altona, med ansvar for byens helbred, og havde desuden en privatpraksis som læge ved siden af.
Christian 7.s livlæge
Da Christian 7. skulle på sin udlandsrejse i 1768, blev Struensee, grundet sit gode omdømme, valgt som Kongens rejselæge. Han viste sig at have gode evner til at tøjle Kongen, og ved rejsens afslutning tog Struensee med tilbage til Danmark og blev herefter livlæge for Christian 7. Struensee havde grundet sin rolle som livlæge et tæt forhold til Christian 7. Kongen led af en sindslidelse, hvilket bl.a. betød, at han ikke udviste særlig interesse for sit ægteskab med Caroline Mathilde. Dronningen var efter sin ankomst til Danmark i 1766 som kun 15-årig hurtigt blevet isoleret og ensom, og da Struensee kom til Danmark, indledte de et romantisk forhold med hinanden. I 1771 fødte Caroline Mathilde sit andet barn, Louise Augusta, der officielt er datter af Christian 7., men det formodes, at Struensee er hendes biologiske far.
Tæt på Kongen - og Dronningen
Da Struensee havde et så tæt forhold til både Kongen og Dronningen, betød det, at han reelt set var i stand til at regere landet. Alle love og dekreter var først gyldige, når kongen havde underskrevet dem, og Struensee havde stor indflydelse på hvilke love, der blev forelagt Kongen.
Inspireret af Oplysningstidens tanker indledte han en masse reformer, bl.a. afskaffede han censuren. Der blev dog indført restriktioner, da det viste sig, at en del kritik blev rettet mod Struensee selv.
Struensees reformivrighed betød, at han blev upopulær blandt de mere konservative lag, og natten til 17. januar 1772 blev han arresteret, anklaget for majestætsfornærmelse grundet sit forhold til Dronningen. Sammen med sin ven, Greve Enevold Brandt, blev han halshugget, parteret og lagt på hjul og stejle. De fleste af hans reformer blev annulleret efter henrettelsen.