
Christian 4.
Kirsten Munk var hustru til Christian 4.
Som kun 17-årig blev den adelige Kirsten Munk gift med Christian 4. En stormende forelskelse, der endte i et dramatisk brud. Dyk ned i historien om adelskvinden her.
Christian 4.s stormende forelskelse
Kirsten Munk voksede op som eneste datter af Ellen Marsvin og en af landets største godsbesiddere Ludvig Munk i det øverste lag af den danske adel. Da den 38-årige Christian 4. mødte den kønne adelskvinde i 1615, var Kirsten Munk kun 17 år gammel. Christian 4. blev stormende forelsket i den unge kvinde, men dette lod ikke til at imponere Ellen Marsvin. Hun ønskede ikke, at hendes datter skulle blive den næste i rækken af Kongens elskerinder, og hun fik derfor skrevet et dokument, der skulle sikre Kirsten Munk et len i tilfældet af Kongens død. Christian 4.s følelser for Kirsten Munk var unægtelig meget stærke, men om kærligheden var gengældt, er sværere at svare på. Samme år som de mødte hinanden blev de gift, dog til venstre hånd, hvilket vil sige at Kirsten Munk aldrig kunne blive dronning af Danmark.
Konstant gravid i 14 år
De første år af Kirsten Munk og Christian 4.s ægteskab synes at være ganske fredelige og i den grad produktive. Fra ægteskabets indgåelse og 14 år frem var Kirsten Munk næsten konstant gravid. Hun formåede i disse år at føde 12 børn. I 1625 var Christian 4. udsat for et voldsomt styrt på sin hest, som efter sigende ændrede hans personlighed markant, og som sideløbende med krigen kun gjorde ham mere fjern, dyster og fraværende. Kirsten Munk, der besad et voldsomt temperament selv, lod frustrationerne over ægtemandens svingende sind gå ud over børnene. I 1626 havde hun mødt den jævnaldrende rhingreve Otto Ludwig af Salm, der var trådt i Kongens tjeneste under krigen i Tyskland, og blev betaget af ham. Hun var åbenlyst forelsket, og de indledte siden et forhold. I 1628 på mortensaften, lukkede hun sovekammerdøren for sin mand.
Bruddet med Christian 4. og anklageskrifter imod Kirsten Munk
Affæren med rhingreven fortsatte, og Kirsten Munk fik afskediget sine tjenestefolk, inklusiv Vibeke Kruse, som senere blev Christian 4.s elskerinde. Dette havde formentlig til formål at fjerne mulige vidner til affæren med rhingreven. Samtidig blev Kongen tættere med Vibeke Kruse. I 1630 forlod Kristen Munk Frederiksborg Slot og dermed Christian 4. Hun opsøgte sin mor Ellen Marsvin, men fik her den kolde skulder. I de følgende år kunne man følge med i den kulørte sag om Kongen og hans mislykkede forhold til Kirsten Munk gennem hans mange anklageskrifter imod hende. Hun blev gentagende gange forhørt i sagen om utroskab, men indrømmede ikke andet end at have flirtet med rhingreven.
Anklagerne mod Kirsten Munk tog til i grovhed. Eksempelvis blev hun anklaget for at have forgiftet Christian 4. På trods af fjendtligheden mellem dem hidkaldte Christian 4. Kirsten Munk til sit dødsleje på Rosenborg Slot i 1648. Desværre for Kongen nåede hans gamle kærlighed aldrig frem i tide. Efter Kongens død kæmpede Kirsten Munk sammen med sine børn og svigerbørn for oprejsning og hævn. Dette indbefattede blandt andet, at den på tiden sygelige Vibeke Kruse blev smidt ud af Rosenborg Slot. Frederik 3., der efterfulgte sin far på tronen, havde et dårligt forhold til Kirsten Munk, og året før sin død fik hun frataget titlen grevinde af Holsten, som Christian 4. havde givet hende 1627.