Rosenborgvinen
Rosenborgvinen er altid i glasset ved Kongehusets nytårstaffel. Og dem, der har smagt den, har beskrevet den til den lidt ejendommelige side. Men det betyder mindre, når man kender historien bag den famøse vin, der har været servereret i Kongehuset igennem århundreder.

Rosenborgvinen blev første gang serveret ved det kongelige nytårstaffel i 1598. Rosenborgvinen har i dag stadig sine rødder i Christian 4.s rhinskvin fra slutningen af 1500-tallet.
Gyldne dråber på farten
Rosenborgvinen blev oprindeligt købt af Christian 4. og placeret i kælderen hos hans mor Enkedronning Sophie på Nykøbing Slot. Han satte nemlig pris på at få serveret et godt glas vin, når han var på de kanter. De tre ældste træfade fra 1598, 1599 og 1615 er i dag udstillet på Rosenborg Slot. Grundstammen er rhinskvin, og er ifølge traditionen fra Bacharach ved Rhinen i Tyskland. Christian 4.s vin var stadig opbevaret på Nykøbing Slot efter Enkedronning Sophies død i 1631 og Christian 4.s død i 1648.
Bortført af svenskerne
Det ændrede sig i sommeren 1659, da svenskerne fik færten af den gode vin, og vinfadene blev taget som krigsbytte. Men de gyldne dråber skulle ikke spildes på ærkefjenden Sverige. Undervejs til Stockholm blev vinen generobret af et dansk kaperskib, bemandet af københavnske borgere, og bragt tilbage til Danmark.
Efter tilbageerobringen blev fadene ført til vinkælderen under København Slot, inden de kom til Christian 4.s yndlingsslot Rosenborg Slot i 1731. I 1982 var de gamle træfade blevet så medtagne, at vinen blev tappet på ståltanke og flasker. De gamle træfade fra 1500-tallet, der kortvarigt var i svenskernes hænder, er derfor tomme i dag.
Berømt og berygtet
I flere hundrede år spædede man rhinskvinen i træfadene op med andre sukkerfrie vine, så de nye vine fik den gamle vins karakter. Indtil den blev så sur, at man måtte servere den med en skål strøsukker for at tage det værste. Senere har Prins Henrik udviklet vinen, og i dag smager Rosenborgvinen efter sigende noget bedre. Stadig lidt besynderligt, men dog drikkelig - lidt som en tør sherry. Og selvom den hvert år bydes ved det kongelige nytårstaffel og andre helt særlige lejligheder i Kongehuset, kan Rosenborgvinen sagtens række i mindst 300 år frem.