Danmarks kronjuveler

De danske kronjuveler er de eneste i verden, der både udstilles som museumsgenstande og bæres af landets siddende dronning. Her kan du dykke ned i de smukke kronjuveler og deres fascinerende historie.

Kronjuveler i brug

De danske kronjuveler er de eneste i verden, der både udstilles som museumsgenstande og bæres af landets siddende dronning. De er båret gennem generationer af danske dronninger og er tilpasset tidernes skiftende modeluner.

Traditionen foreskriver, at kronjuvelerne kun bruges af den siddende dronning og kun indenfor rigets grænser. Det sker typisk et par gange om året. I dag er det H.M. Dronning Mary, der kan bære smykkerne. De bæres af Dronningen ved særlige begivenheder, hvor der bliver båret galla. Kronjuvelerne på Rosenborg Slot kan derfor ikke kun ses i Skatkammeret året rundt, men også når Kongehuset repræsenterer Danmark ved særlige lejligheder. 

  1. Det hele startede med en sørgende enke...

    Da Dronning Sophie Magdalene, hustru til Christian 6., blev enke i 1746, troede hun, at hun snart skulle dø af sorg. Derfor skrev hun testamente.

  2. Smykker tæt ved kronen

    I testamentet bestemte hun, at hendes smykker ikke skulle gives til en bestemt person, men altid skulle være “ved kronen”.

  3. Kronjuveler til de kommende dronninger

    På den måde ville der altid være pragtsmykker til rådighed for den siddende dronning. Smart, ikke?

Moden skifter, og det gør kronjuvelerne også

De fleste af Dronning Sophie Magdalenes oprindelige smykker er siden blevet lavet om i takt med, at smykkemoden har ændret sig.

Kronjuvelerne fik deres nuværende form under Dronning Caroline Amalie, som lod dem ombygge af guldsmed C.M. Weishaupt & Söhne, Hanau i Hessen mellem 1840 og 1842.

Hun fik arrangeret samlingen af kostbare sten i de fire nuværende sæt efter den mode, som siden Napoleons kejserdømme omkring år 1800 var blevet – og endnu er – standard for store smykkegarniturer.

Dronning Lovisas kronjuveler

Udvidelse af samlingen
Udvidelse af samlingen

Nogle dronninger har brugt kronjuvelerne meget, andre næsten ikke. Frederik 8.s dronning Lovisa (1851-1926) interesserede sig meget for kronjuvelerne og fik i 1910 på ny defineret, hvilke smykker der hører til kronjuvelerne.

Transportkuffert med smykker
Transportkuffert med smykker

Hun fik samtidig bygget en transportkuffert med tre skuffer, så hele beholdningen relativt nemt kunne flyttes, når de skulle bruges.

Nye og gamle smykker
Nye og gamle smykker

Dronning Lovisa lagde også en række ældre smykker fra svigermor, Dronning Louise (1817-1898), til, ligesom hun ud af løse perler og ædelstene fra Rosenborg Slot, fik skabt en række nye smykker.

Smykker til udstilling
Smykker til udstilling

Smykkerne fra Dronning Lovisa er i dag udstillet på Amalienborgmuseet.