Smaragdsættet

Smaragdsættet er skabt i 1840 på foranledning af Dronning Caroline Amalie (1796-1881) og udført af guldsmed C.M. Weishaupt & Söhne, Hanau (Hessen).

Smaragdsættet består af et spinkelt stel af guld, hvor brillanter er sat i sølv. De store smaragdsten er monteret i åbne fatninger, så lyset kan trænge gennem stenene.

Komplet sæt med diadem

Smaragdsættet er det eneste sæt af kronjuvelerne, der også rummer et diadem. Med empirens ankomst omkring år 1800 blev det moderne at arrangere ædelsten efter farver i overdådige sæt med collier (halskæde), ørelokker, corsage (broche) og diadem. Smaragdsættet følger denne tradition tilsat diverse sløjfer og svungne former, der med biedermeiertidens komme omkring 1840 blev højeste mode. Dette sæt er netop skabt i 1840 på foranledning af Caroline Amalie og udført af guldsmed C.M. Weishaupt & Söhne, Hanau (Hessen).

Smaragdkæde som barselsgave

Også historisk har smaragderne været båret samlet, da over en tredjedel af sættets grønne sten kan føres tilbage til en smaragdkæde med tilhørende kors, som Dronning Sophie Magdalene modtog i 1723 af sin mand Kronprins Christian (6.) ved fødslen af deres første barn Frederik (5).

Smaragdkæden med tilhørende kors må uden tvivl have betydet meget for Sophie Magdalene, og da de samtidig blev givet ved fødslen af en kommende konge, er det kun naturligt at finde smaragderne blandt kronjuvelernes ædelsten i dag.

En del af kronjuvelerne

Imidlertid havde Sophie Magdalene slet ikke tænkt de kulørte sten som del af juvelerne til kronen, da hun i 1746 udfærdigede sit testamente. Her forbigik hun nemlig stenene i tavshed. Når de alligevel endte som kronjuveler, måske endda de bedst kendte af dem alle, hænger det sammen med Dronning Juliane Marie, der efter Sophie Magdalenes død sikrede, at også smaragderne blev en del af kronjuvelerne og dermed forblev samlet for eftertiden.

Smaragdsættets bestanddele

Guld, sølv, brillanter og smaragdsten
Guld, sølv, brillanter og smaragdsten

Smaragdsættet består af et spinkelt stel af guld, hvor brillanter er sat i sølv mens de store smaragdsten er monteret i åbne fatninger, så lyset kan trænge gennem stenene både forfra og bagfra.

Et strålende smykke
Et strålende smykke

Særligt i diademets dråbeformede smaragder og i sættets store ørelokker kommer monteringen af stenene til sin fulde ret. Her kan lyset indfanges og genspejles så smykkesættets ellers mørkegrønne smaragder for alvor kan stråle.

En samlet helhed
En samlet helhed

Netop den ensartede og dybe farve i smaragderne gør smykkesættet til noget helt særligt og en helhed, som næsten altid bæres samlet.

Sammen eller for sig
Sammen eller for sig

Brochen er udført, så den kan skilles ad og delene anvendes separat.

Diademet
Diademet

Smaragdsættet er det eneste sæt af kronjuvelerne, der også rummer et diadem.

Smaragdsættet i dag

  1. Smaragdsættet bæres i dag af H.M. Dronning Mary

    H.M. Dronning Mary bar smaragdsættet på Kongeparrets første officielle gallaportræt efter tronbestigelsen samt dele af sættet til nytårskuren 2025.

  2. H.M. Dronning Margrethes brug af smaragdsættet

    I sin regeringstid bar H.M. Dronning Margrethe ofte smaragdsættet sammen med grønne kjoler, der matchede stenene.

  3. Smaragdsættet i brug

    H.M. Dronning Margrethe bar blandt andet også sættet ved gallamiddagen i forbindelse med det spanske kongepars besøg i november 2023.